palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Megerősítették a gyenge, nehezen védhető töltésszakaszokat

Megerősítették a gyenge, nehezen védhető töltésszakaszokat

Európai uniós támogatással, összesen mintegy 6,5 kilométer hosszan önszilárduló résfallal, illetve szádfallal erősítették meg a Tisza mentén azokat az árvízvédelmi töltésszakaszokat, amelyek védképessége kiemelkedően kicsi volt eddig – derült ki a Védképesség helyreállítása az I. rendű árvízvédelmi fővédvonalakon elnevezésű országos projekt szeptember 5-én Fegyverneken tartott eseményén.

A rendezvényen elsőként dr. Antal Örs, az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) árvízvédelmi referense vázolta a 12 milliárd forint támogatást nyert országos projekt szükségességét, amely 10 vízügyi igazgatóság területén - főként a Duna, a Tisza és a Körösök mentén – a 2016. évi felmérések során feltárt, megerősítésre szoruló védvonal szakaszok fejlesztését szolgálja. A projekt célja, hogy az alacsony vagy gyenge keresztmetszetű, illetve rossz altalajú, megcsúszásra hajlamos töltésszakaszokat is védhetővé tegye, a kiszámíthatatlan jelenségek (buzgár, rézsűcsúszás, töltésroskadás) előfordulását pedig minimalizálja, így növelve az árvízi biztonságot.
Csibrán Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője előadásában elmondta, a tavaly kezdődött fejlesztés 8 helyszínen zajlott a KÖTIVIZIG működési területén. Az érintett töltésszakaszokon önszilárduló, 8 méter mélységű résfal 4540 folyóméteren, 6 méter mélységű pedig 1290 folyóméteren épült ki, továbbá 515 folyóméteren 8 méter mélységben szádfal beépítése történt meg a vízoldali koronaélben. Tiszasüly, Nagykörű, Törökszentmiklós, Fegyvernek, Pusztaskony, Tiszabura és Csépa települések körzetében folyt a kivitelezés.
A résfal-építés és a szádfal-verés valamennyi szakaszon elkészült szeptember elejére, a helyreállítás azonban még folyamatban van.
A munkálatok eredményeként csökken a töltésen átszivárgó víz mennyisége, növekszik a védmű állékonysága, árvízkor nem, vagy kevesebb beavatkozás szükséges, ezáltal kevesebb költséget emészt fel a védekezés, tehát nő árvízi biztonság.
További információ:
http://www.kotivizig.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1662:vedkepesseg-helyreallitasa-az-i-rend-arvizvedelmi-fvedvonalakon&catid=74:futo-projektek&Itemid=153