palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 26.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 26.

Hidrometeorológia:

Az elmúlt 24 óra folyamán a Tisza vízgyűjtőin területi átlagban nem jelentős, alig 2,1 mm csapadék esett. Működési területünkön valamennyi folyón – Tisza, Zagyva-Tarna, Hármas-Körös és a Hortobágy – Berettyó - végig apadás figyelhető meg. A Tisza apadása az elkövetkezendő nap során 4-20 cm lesz. Ma reggel a Tisza középső és alsó szakasza jégmentes volt, a Zagyván az éjszakai fagyok hatására parti jeget figyeltek meg.

Árvízvédelem:

Továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn a Tisza mentén a Tisza-tó alatti szakaszon, a Zagyva torkolati szakaszán, valamint a Hármas-Körös jobb partján. A Hortobágy Berettyón Karcag-Kisújszállás között II. fokú készültség van érvényben.
Árvízvédekezési munkálatokban az elmúlt 24 órában 179 fő vett részt, akik a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot és a védművek ellenőrzését látták el. A töltések mentén az elmúlt 24 órában újabb másfél kilométeren észleltek szivárgóvizet. Tiszakécske külterületén a Foktoroki szivattyútelepen a Tisza-Kunsági VGT szakemberei folyamatosan dolgoznak a meghibásodott nyomócső javításán.
Folytatjuk a felgyülemlett fakadó és szivárgóvizek szivattyúzását az őrházaknál, Tiszasüly belterületén, valamint a tiszaburai templomnál. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél a Katasztrófavédelem által biztosított szivattyúkkal a tiszaburai önkormányzat folytat szivattyúzást.

Belvízvédelem:

Az elmúlt nap folyamán a fagy és a hideg hatására tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg 66 500 hektárt borít belvíz igazgatóságunk működési területén. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csökkent az elöntés mértéke, a társigazgatóságok jelentése alapján összesen mintegy 56 890 hektár  van  víz alatt.
Belvízvédelmi fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás: továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Az elmúlt 24 órában csökkent a szivattyútelepek által átemelt víz mennyisége: 39 stabil és 20 mobil szivattyútelep összesen mintegy 2,9 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 50-90%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 194 fő vett részt. A védekezéshez segítségül a társigazgatóságok biztosítanak szivattyút.
A lakott területek mentesítése érdekében a működési területünkön lévő önkormányzatok – Igazgatóságunk szakmai irányításával és a részükre biztosított szivattyúk és szivornyák segítségével – szivattyúzással és az elvezető árkok és átereszek tisztításával védekeznek.  A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, és a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műút.  A közutak elöntésének megelőzésére Cegléd önkormányzata a Cegléd-Lajosmizse út mentén ároktisztítást végzett, a Kis-Berceli úti társulati csatornát a Dél-Pest megyei VGT tisztította ki.
A szivattyútelepeink fokozott igénybevétel mellett működnek, folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a vízelvezetés megkönnyítése érdekében. A Jászkiséri szakaszon lévő Csátés és a 22-es belvízcsatorna vízhozama a hideg miatt jelentősen csökkent, ezért az esésnövelő szivattyúkat leállítottuk. A Kunhegyeshez közeli V-II-6 csatornán folyamatosan üzemelnek a mobil szivattyú állások és folytatódik a csatorna preventív kotrása. A Szajoli önkormányzat folytatta a Szajoli Holt-Tisza szivattyús vízszintcsökkentését. Igazgatóságunk területén egyre több gazdálkodó vesz részt a földjeiken lévő vízborítások leeresztésében, a belvízcsatornák szivattyús víztelenítésében. Öcsödön az Agrothermál Kft. 2 diesel szivattyúval emeli be a belvizet a Nagykunsági főcsatornába.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő 104 önkormányzat közül 48 település rendelt el belvízvédelmi készültséget: I. fokú készültség van érvényben 15 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaderzs, Sarud és Túrkeve). 25 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Hevesvezekény, Nagyrév, Tiszaföldvár, Örményes, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kocsér, Kunszentmárton, Kunhegyes, Tápiószőlős, Nyársapát), míg 8 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és) III. fokú készültséget rendelt el.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Frontrendszer vonul át ma a Kárpát-medence fölött. A front előtti déli-délnyugati áramlás miatt északkeleten torlódó felhőzetből elsősorban az északi és keleti tájakon várható sokfelé havazás, másutt ugyanakkor időnként felszakadozik a felhőzet és a nap is kisüt néhány órára. A holnap reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban sehol sem haladja meg a 3 mm-t. Csütörtökön a nap első felében keleten még lehet havazás, majd mindenütt megszűnik a csapadék. Egészen jövő hét keddig többnyire napos, száraz idő várható, a sokéves átlaghoz képest néhány fokkal hidegebb lesz. A jelenlegi számítások szerint kedden észak felől melegfront éri el a vízgyűjtőket, ekkor főként északon lehet több helyen csapadék. A 0 fok magassága többnyire a felszínen, délen időnként kissé fölötte lesz.

Lovas Attila
igazgató, védelemvezető