palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Kismértékben növekedett a betározott vízkészlet

Igazgatóságunk működési területén a hét elején lehullott csapadék következtében kis mértékben növekedett a betározott vízkészlet mennyisége az előző időszakban a Kiskörei tározóban és a Nagykunsági-főcsatornán.

A betározott, rendelkezésre álló dinamikusan megújuló vízkészletek mennyisége kismértékben növekedett. Az augusztus 9-i adatok szerint az összes vízkészlet 214,18 millió m3, a Tisza-tó vízkészlete 181 millió m3.
A KÖTIVIZIG azzal a kéréssel fordult a Tiszavíz Vízerőmű Kft-hez, hogy a fennálló vízhiányos időszak elleni védekezés, és a Tisza folyón érkező vízhozam miatt várható LKV közeli vízállások okán 2017. augusztus 07-től a Kisköre-felsőn mért 735±5 cm-es felvízszint tartása mellett, folyamatos turbinaüzemmel, az érkező vízhozam minimum 85%-os átbocsájtásával oldja meg a vízkormányzást. Amennyiben Kisköre-alsón a mért -290 cm-es vízállás előáll, azt követően a vízátvezetést az alvízi vízállás érték megtartásával kell végezni.
A Nagykunsági-főcsatorna rendszerében, valamint a Kiskörei tározóban kismértékű emelkedés tapasztalható, a jelentősebb holtágakban a tárolt vízmennyiség alig mutat változást az előző időszakhoz képest.
A rendelkezésre álló vízkészlet jelenleg elegendő a mezőgazdasági vízigények és az öntözési és halastavi igények kielégítésére egyaránt.
A mezőgazdasági vízszolgáltatás maradéktalan ellátása érdekében a szükséges fenntartási és karbantartási munkákat a KÖTIVIZIG szakemberei és a külső üzemeltető szervezetek folyamatosan végzik. Többek között gondoskodnak a vízinövényzet szabályozásáról, a vízvezető szelvény tisztításáról is.
A gravitációs vízpótló útvonallal rendelkező holtágak vízszintje továbbra is megfelelő, jellemzően a maximális üzemvízszint tartása történik.
A gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje továbbra is folyamatosan apad. Leggyorsabban a Szajoli-, Gyova-Mámai-, és Tiszaugi-Holt-Tisza vízszintje csökken.
A meteorológiai előrejelzések alapján hétvégéig jelentős csapadékra nem lehet számítani, folyóink vízszintje és vízhozama számottevően nem változik.