palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 22.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 22.

Hidrometeorológia:

Az elmúlt 24 óra folyamán a Tisza vízgyűjtőin területi átlagban 0 és 6,7 mm csapadék hullott,de egyes gócokban a csapadék mennyisége meghaladta a 10 mm-t.
A megelőző napok csapadéka és a hóolvadásból keletkezett újabb tiszai árhullám Tiszaderzs Kisköre közötti szakaszon tetőzik. Jelenleg a folyó Tiszaderzs és Martfű között kismértékben árad, alatta lassan apad.


Vízállások a Közép-Tiszán, ma reggel Tiszafürednél 644 cm, Kisköre-alsónál 718 cm (II. fok 700 cm), Tiszaroffnál 756 cm, Tiszabőnél 748 cm áradó, Szolnoknál 745 cm (II. fok 750 cm) áradó, Tiszaugnál 626 cm, apadó jellegű volt. Az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során 1-4 cm.
A Zagyva-Tarna rendszerben újabb, kisebb vízszintemelkedést figyelhető meg. A Zagyva vízállása ma reggel 07:00 órakor Hatvannál 164 cm apadó, Szentlőrinckátánál 213 cm áradó, Jászteleknél 371 cm (I. fok 350 cm) áradó volt. A Tarna vízállása, ma reggel 07:00 órakor Verpelétnél 100 cm áradó, Tarnamérán 153 cm apadó, Tarnaörsnél 247 cm, áradó volt.
A Hármas-Körös végig apad. A vízállás ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 562 cm (I. fok 600 cm), Szarvasnál 650 cm, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 696 cm, apadó volt.
A Hortobágy – Berettyón végig apad. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös lassú apadása alakítja a folyó vízjárását. Vízállások ma reggel 07:00 órakor Borznál 352 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 562 cm (I. fok 600 cm), apadó volt.

Ma reggel a Tisza középső és alsó szakasza, valamint a Zagyva jégmentes volt.

Árvízvédelem:

Továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn a Tisza mentén a Tisza-tó alatti szakaszon, a Zagyva torkolati szakaszán, valamint a Hármas-Körös jobb partján. A Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás között továbbra is III. fokú a készültség.
Árvízvédekezési munkálatokban az elmúlt 24 órában 207 fő vett részt, akik a a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot és a védművek ellenőrzését látták el. Az elmúlt 24 órában újabb árvízi jelenségek nem jelentkeztek.
A töltések mentén továbbra is folyamatosan szivattyúzzuk a felgyülemlett fakadó és szivárgóvizeket az őrházaknál, Szolnok belterületén a Paprika utcánál, Tiszasüly belterületén, valamint a tiszaburai templomnál. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél a Katasztrófavédelem által biztosított szivattyúkkal a tiszaburai önkormányzat folytat szivattyúzást.

Belvízvédelem:

Az elmúlt nap kedvező időjárásnak köszönhetően kis mértékben csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg 68 850 hektár van belvízzel borítva igazgatóságunk működési területén, melyből vetés 18 900 ha, szántó 24 250 ha valamint rét, legelő 15 650 ha.  Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is csökkent az elöntés mértéke, jelenleg mintegy 59 140 hektár  van  víz alatt.
Belvízvédelmi fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás. Továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Az elmúlt 24 órában 40 stabil és 31 mobil szivattyútelep összesen mintegy 4,1 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 187 fő vett részt. A védekezéshez segítségül a társigazgatóságok biztosítanak szivattyút.
Belvízvédekezési munkálatok: A lakott területek mentesítése érdekében Újszász, Jánoshida, Alattyán, Jászkisér, Jászdózsa, Sarud és Jásztelek önkormányzatának amelyhez segítségnyújtásként Igazgatóságunk szivattyút illetve 2 településen szivornyát is biztosít.
A belvízmentesítés érdekében szivattyútelepeink fokozott igénybevétel mellett működnek, folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a vízelvezetés megkönnyítése érdekében. A Gerje belvízcsatorna gyökérzónás kotrása folytatódott 320 m-en hosszon, valamint a Csátés belvízcsatorna vízfolyási akadályainak eltávolításával jelentősen megnövekedett a víz sebessége. A Köröstetétleni önkormányzat és a közútkezelő ároktisztítást végez Köröstetétlen - Abony valamint Köröstetétlen - Kocsér összekötő utak mentén.
A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, és a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műút.  Elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632 sz. közlekedési utat is.  Igazgatóságunk területén egyre több gazdálkodó vesz részt a földjeiken lévő vízborítások leeresztésében, a belvízcsatornák szivattyús víztelenítésében.
A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn.

A működési területünkön lévő 104 önkormányzat közül 52 település rendelt el belvízvédelmi készültséget: I. fokú készültség van érvényben 16 településen (Tiszafüred, Tiszajenő,  Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kisköre, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaderzs, Jászalsószentgyögy és Túrkeve). 26 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Hevesvezekény, Mezőtúr, Nagyrév, Tiszaföldvár, Örményes, Sarud, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kocsér, Kunszentmárton, Kunhegyes), míg 10 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és Nyársapát) III. fokú készültséget rendelt el.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A Brit-szigetek térségében tartósan egy magasnyomású zóna helyezkedik el, ennek áramlási rendszerében a jövő hét közepéig észak felől hideg, változó nedvességű levegő érkezik Közép-Európa fölé. Kezdetben azonban a délkeleti vízgyűjtőkön még a Kárpát-medencétől délkeletre található ciklon is szerepet játszik az időjárás alakulásában. Vasárnap reggelig főként a délkeleti részeken várható néhány mm hó, majd a jövő hét közepéig észak felől másutt is több alkalommal alakulhat ki havazás. A csapadék mennyisége területi átlagban 12 órás bontásban általában 2-3 mm alatt marad. A jövő hét második felében átmenetileg anticiklonális hatások lesznek a meghatározóak, ezért csökken a csapadék kialakulásának valószínűsége, majd az időszak végén ismét több helyen várható havazás.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető