palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Megszűnt a belvízvédelmi készültség

Megszűnt a belvízvédelmi készültség

Folyóink és a befogadó csatornák apadása lehetővé tette a torkolati zsilipek nyitásával párhuzamosan a szivattyúk üzemének csökkentését és a gravitációs vízelvezetés arányának a növelését, ezért február 20-án délután megszüntettük a belvízvédelmi készültséget Kisköre, Karcag, Kunhegyes és Cibakháza térségében is.

A február 6. óta tartó belvízvédekezés során a KÖTIVIZIG valamennyi belvízvédelmi szakaszán szükségessé vált első-, illetve másodfokú készültség elrendelése, a folyamatos szivattyúüzem biztosítására. Az elmúlt napokban azonban a védekezési munkák és a kedvező hidrometeorológiai helyzet eredményeként sorra szüntethettük meg a készültséget, utolsóként a kiskörei, a karcagi, a kunhegyes és a cibakházi szakaszokon.
Ebben az időszakban a maximális elöntés kicsivel meghaladta a tízezer hektárt, ebből a legnagyobb fajlagos vízborítást Dél-Hevesben, a kiskörei védelmi szakaszon tapasztaltuk. A stabil és hordozható szivattyúkkal átemelt teljes vízmennyiség pedig megközelítette a tízmillió köbmétert.