palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek A Jégvirág VIII. hazáig vontatja a csegei kompot

A Jégvirág VIII. hazáig vontatja a csegei kompot

Röviddel ezelőtt elindult a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei téli kikötőjéből a 84 tonnás, 3 motorral felszerelt Jégvirág VIII. jelű jégtörő hajó, hozzá rögzítve a Tiszacsegéről elszabadult komppal, hogy állomáshelyére szállítsa a jeges árban súlyosan megrongálódott járművet.

Mint az széles körben ismertté vált, az emberélet helikopteres mentése után a komp az elmúlt napokban magára hagyatva sodródott a jégfolyammal. A partról aggódó emberek követték és találgatták, hogy vajon mi lesz a sorsa? Több torlasz kialakulását, felszakadását és mintegy 50 kilométeres zajló jégtömegben való hányattatást élt át, míg végül Dinnyéshát térségében a Tisza a folyó övzátonyára ültette, ahol megfeneklett.
A KÖTIVIZIG legnagyobb jégtörő hajója, a Jégvirág VIII., miután a Kiskörei Vízlépcsőnél befejezte a jeges árvíz átvezetésében nélkülözhetetlen feladatát, tegnap délután a komp mentésére sietett, úszóképes állapotba hozta, majd bevontatta a kiskörei téli kikötőbe, immár védett, biztonságos helyre.
A tervek szerint a ma délutáni órákban hazakerül. Bízunk abban, hogy némi "ráncfelvarrás" után újra üzembe helyezik, hogy ismét szolgálja a szép folyószakaszon átkelő utasokat, Tiszacsege és Ároktő között.
A Tisza elvette, a Tisza visszaadta - egy kis emberi együttműködéssel…

Frissítés: Kikötött a Jégvirág Tiszacsegén a vontatott komppal. Az alkalomra összegyűlt közönség előtt Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetője a vízügyi szolgálat nevében jelképesen adta vissza a kalandos napokat túlélt kompot Szilágyi Sándornak, Tiszacsege polgármesterének, aki ezért köszönetét és háláját fejezte ki.