palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Vastag jégpáncélt szakítottak föl a hajók a kiskörei hajózsilipnél

Vastag jégpáncélt szakítottak föl a hajók a kiskörei hajózsilipnél

A Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jelű hajók tegnap lassú haladás mellett feltörték a 25-30 centiméter vastag álló jeget a kiskörei hajózsilip felvízi várakozóterén át a felvízi támkapuig. Ezt követően a hajózsilip kamrában, majd az alvízi várakozótéren is darabokra zúzták a hasonlóan vaskos jégpáncélt. Ezzel párhuzamosan megtörténtek a duzzasztóműben és a hajózsilipben a szükséges jégmentesítési beavatkozások.

 

A Tisza felső szakaszán kialakult intenzív vízszintemelkedés felszakította a folyó felszínén kialakult jégtakarót. Ezzel párhuzamosan a Szamos-Kraszna, a Túr, illetve a Bodrog vízrendszerében is fokozati szintet meghaladó árhullámok vonulnak le.
A Tisza árhullámával szinte párhuzamosan halad a folyón úszó, jelentős vastagságú és több kilométer hosszúságú jégtömeg. Az áradással együtt haladó torlódott jég a Felső-Tiszán II., III. fokú árvízvédelmi szinteket ért el. A jégzajlás vasárnap késő este haladt át a Tiszalöki Vízlépcsőn.

A folyók vízjárása
A Tisza árhulláma február 11-én 23 órakor tetőzött Tokajnál 750 centiméterrel (III. fok 800 cm), 12-én 22 órakor pedig Tiszalök-alsó térségében 542 cm-rel. A folyamatos vízutánpótlás, valamint a jégtorlódások következtében elhúzódó árhullámra, a Közép-Tiszán első fokot meghaladó vízszintek kialakulására kell számítani.
Vízállások az igazgatóság területén 7 órakor:
vízmérce    vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred       601    áradó
Kisköre-alsó    596    áradó
Tiszaroff          646    áradó
Szolnok           590    áradó
Tiszaug           398    áradó

A Zagyva végig apad, ma reggeli vízállások: Hatvan 101 cm, Szentlőrinckáta 139 cm, Jásztelek 279 cm. A Tarna ugyancsak apad, vízállásai: Verpelét 58 cm, Tarnaméra 177 cm, Tarnaörs 212 cm.
A Körösök vízrendszerében szintén árhullám vonul le, amely Szarvas térségében február 12-én tetőzött 546 cm-rel (I. fok: 600 cm).  Vízállások ma 7 órakor: Gyoma, 499 cm, apadó, Szarvas 542 cm, apadó, Kunszentmárton 517 cm, áradó.
A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán apad, az alsó szelvényekben tetőzik. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása alakítja. Vízállások ma reggel: Borz 243 cm, Mezőtúr-Árvízkapu-felső 463 cm, tetőzés közeli.

Jéghelyzet
A Zagyva gyakorlatilag jégmentes. Kisebb szakaszokon figyeltek meg parti jeget és 10 százalékos jégzajlást.
A Tisza folyón a Kiskörei Vízlépcső közvetlen környezete jégmentes, a felsőbb folyószakaszon 15-20 cm vastag álló jég található. A vízlépcső alatti 20 kilométeres folyószakasz szintén jégmentes. Tiszaroff térségében, Szolnok felett, valamint Tiszavárkony Tiszakécske között álló jég alakult ki megszakításokkal. Kisebb szakaszokon torlódott álló jég tapasztalható, melynek vastagsága elérheti 0,5-1 métert.

Árvízvédelem
A Kiskörei Vízlépcsőnél, illetve a KÖTIVIZIG üzemeltetésében lévő Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon tegnap délutántól II. fokúra mérsékelte a jégvédekezési készültséget az igazgatóság. A két hajó vasárnap feltörte a 25-30 centiméter vastag álló jeget a hajózsilip felvízi várakozóterén át a felvízi támkapuig, majd a hajózsilip kamrában, végül az alvízi várakozótéren is. Emellett megtörténtek a duzzasztóműben és a hajózsilipben a szükséges jégmentesítési beavatkozások.
A Közép-Tiszán továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség helyszíne az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterület is.
Ma reggel 8 órától I. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Kiskörei-tározó menti, a Doba-kanyari, valamint a Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszokon.

Belvízvédelem
A KÖTIVIZIG működési területén a karcagi, kiskörei, jászberényi, kunhegyesi, ceglédi és - ma reggel óta - a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon a folyamatosan üzemelő szivattyútelepeken van érvényben II. fokú készültség, illetve pontszerű I. fokú készenlét mellett folyik a belvízvédekezés Kisújszállás, Mezőtúr, Cibakháza és Törökszentmiklós térségében.
A kedvező hidrometeorológiai körülményeknek és a védekezési munkálatoknak köszönhetően tovább csökkent az elöntött területek nagysága, a ma reggeli adatok szerint összesen 9220 hektárt borít belvíz, ebből 3570 hektár vetés, 1650 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 108 fő a 26 stabil szivattyútelep és a 3 hordozható szivattyúállás üzemeltetésével együttesen 607 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba, emellett 43 ezer köbméter víztől gravitációs úton mentesítette a külterületeket. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Túrkeve II. fokú, Alattyán, Szelevény, Tiszasas, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik. 

Várható időjárás
Ma keleten a köd feloszlása után napos idő valószínű. Számottevő csapadék nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul, de a tartósabban derült, szélvédett vidékeken hidegebb valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -2 és +6 fok között alakul, a tartósabban ködös tájakon lesz a hidegebb. A hét folyamán fokozatos felmelegedés várható, csütörtöktől akár már +10 fokos nappali maximumokkal.

Képeink a jégtörő hajók vasárnapi bevetéséről készültek a kiskörei hajózsilipnél.