palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Munkában a jégtörők Kiskörénél

Munkában a jégtörők Kiskörénél

A KÖTIVIZIG ma reggel 8 órától III. fokúra emelte a jeges árvíz elleni készültséget  Kiskörénél, illetve a Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon, amelyek megkezdték a hajózsilip és vízlépcső felvízi várakozóterének jégtelenítését. A beavatkozásra azért van szükség, hogy a Kiskörei Vízlépcsőnél biztonságosan végrehajtható legyen a Közép-Tiszára érkező zajló jégtömeg átvezetése.

A folyók vízjárása
A Tisza árhulláma Tokajnál február 11-én 23 órakor tetőzött 750 centiméterrel. A folyamatos vízutánpótlás, valamint a jégtorlódások következtében a Tisza középső szakaszán az árhullám elhúzódó lesz, és első fokot meghaladó vízszintek kialakulására kell számítani. Tiszai vízállások a KÖTIVIZIG területén ma reggel:
vízmérce    vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred       593    áradó  (I. fok 650 cm)
Kisköre-alsó    585    áradó
Tiszaroff          637    áradó
Szolnok           582    áradó
Tiszaug           392    áradó
A Zagyva-Tarna vízrendszerében fokozatos az apadás.
Ma reggeli vízállások a Zagyván: Hatvan 105 cm, apadó, Szentlőrinckáta 148 cm, apadó, Jásztelek 316 cm, apadó. A Tarna vízállásai: Verpelét 58 cm, apadó, Tarnaméra 185 cm apadó, Tarnaörs 215 cm apadó.
A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, melyek I. fok közeli tetőzéssel fognak levonulni. Vízállások ma 7 órakor: Gyoma, 503 cm, áradó, Szarvas 545 cm, áradó illetve Kunszentmárton 511 cm, áradó.
A Hortobágy-Berettyó egész szakaszán folyamatos vízszintemelkedéssel kell számolni. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása alakítja. Vízállások ma reggel: Borz 240 cm, áradó, Mezőtúr-Árvízkapu-felső 456 cm, áradó.

Jéghelyzet
A Kiskörei Vízlépcső felett folyószakaszon állójég található, melynek vastagsága 15-20 cm, a vízlépcső alatti 20 kilométeres folyószakasz jégmentes. Tiszaroff térségében, Szolnok felett, valamint Tiszavárkony Tiszakécske között 10-15 cm vastagságú álló jég megszakításokkal alakult ki. Kisebb szakaszokon torlódott álló jég figyelhető meg, melynek vastagsága elérheti 0,5-1 métert.

Árvízvédelem

A Kiskörei Vízlépcsőnél, illetve a KÖTIVIZIG üzemeltetésében lévő Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon ma reggel 8 órától III. fokúra emelte a KÖTIVIZIG a jeges árvíz elleni készültséget. A Közép-Tiszán január 27. óta I. fokú, jeges árvíz elleni készültség érvényes, illetve továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség van érvényben az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterületen is. A Zagyván az apadó vízállásra tekintettel tegnap déltől megszűnt az árvízvédelmi készültség.

Belvízvédelem
A KÖTIVIZIG működési területén a karcagi, kiskörei, jászberényi, kunhegyesi és ceglédi belvízvédelmi szakaszon már csak a folyamatosan üzemelő szivattyútelepeken van érvényben pontszerű II. fokú készültség, illetve pontszerű I. fokú készenlét mellett folyik a belvízvédekezés Kisújszállás, Mezőtúr, Cibakháza térségében.
Kismértékben csökkent az elöntött területek nagysága, a ma reggeli adatok szerint összesen 9620 hektárt borít belvíz, ebből 3720 hektár vetés, 1700 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 95 fő a 30 stabil szivattyútelep és a 4 hordozható szivattyúállás üzemeltetésével együttesen csaknem 836 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba, emellett 86 ezer köbméter víztől gravitációs úton mentesítette a külterületeket. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Túrkeve II. fokú, Szelevény, Tiszasas, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik.

Várható időjárás
A mai nap nagy részében, keleten a köd feloszlása után napos idő valószínű, majd késő délutántól észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Számottevő csapadék nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, de a tartósabban derült, szélvédett vidékeken hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +6 fok között alakul, a tartósabban ködös tájakon lesz a hidegebb.