palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 20.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 20.

Hidrometeorológia:


Az elmúlt nap folyamán területi átlagban 5 mm csapadék hullott a a Felső-Tisza,  a Zagyva-Tarna és a Bodrog vízgyűjtőjén.
A Tiszán korábban elindult újabb árhullám jelenleg Tiszapalkonya térségében tetőzik, 519 cm-es vízállásnál. A folyó Tiszakeszi és Tiszabő között kismértékben árad, alatta lassan apad. A Közép-Tiszán ma reggel Tiszafürednél 645 cm áradó, Kisköre-alsónál 712 cm (II. fok 700 cm) áradó, Tiszabőnél 746 cm áradó, Szolnoknál 744 cm (II. fok 750 cm) változatlan, Tiszaugnál 630 cm, apadó jellegű volt a vízállás. Az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során 1-4 cm lesz.


A Zagyva-Tarna, valamint a  Hármas-Körös és a mellékfolyói végig apadnak.
A Hortobágy – Berettyó felső és a középső szakaszán alig változó, kismértékben apadó vízállásokat figyelhetünk meg. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös lassú apadása alakítja a vízjárást. Ma reggel Borznál 356 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 572 cm (I. fok 600 cm), apadó volt a vízállás.

Árvízvédelem:

Továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn mintegy 400 kilométer hosszon: a Tisza mentén a Tisza-tó alatti szakaszon, a Zagyva torkolati szakaszán, valamint a Hármas-Körös jobb partján. A Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás között továbbra is III. fokú a készültség.
A töltések mentén folyamatosan szivattyúzzuk a felgyülemlett fakadó és szivárgóvizeket az őrházaknál, Szolnok belterületén a Paprika és Répa utcánál Tiszasüly belterületén, valamint a tiszaburai templomnál. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél a Katasztrófavédelem által biztosított szivattyúkkal a tiszaburai önkormányzat folytat szivattyúzást. Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 207 fő vett részt.

Belvízvédelem:

Az elmúlt nap a belvízzel elöntött területek nagysága mintegy 600 hektárral csökkent, jelenleg 69 700 hektár. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csökkent az elöntés mértéke, jelenleg mintegy 60 710 hektár  van  víz alatt.
Továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn. Az elmúlt 24 órában 41 stabil és 32 mobil szivattyútelep összesen csaknem 4 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A mobil szivattyúkkal átemelt vízmennyiség meghaladja a napi 900 ezer m3-t. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 193 fő vett részt. A védekezéshez segítségül a társigazgatóságok biztosítanak szivattyút.
Védekezési beavatkozások: A lakott területek mentesítése érdekében Jászalsószentgyörgy, Újszász, Alattyán, Jánoshida, Sarud, Jászkisér, Jászdózsa és Jásztelek önkormányzata szivattyúzást végez, amelyhez segítségnyújtásként Igazgatóságunk szivattyút biztosít. Sarud, Hevesvezekény, Kömlő önkormányzatai is szivattyúzással védekeznek, Tiszaörvény településen a tűzoltóság szivattyúzik. 
A belvízmentesítés érdekében szivattyútelepeink fokozott igénybevétel mellett működnek,  folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a szivattyúk közeléből a vízelvezetés megkönnyítése végett: a Gerje belvízcsatorna gyökérzónás kotrását folytattuk és megkezdtük a Kisfoki főcsatorna kotrását is. A Jászkiséri szakaszon a Csátés belvízcsatornán 3 db esésnövelő szivattyú üzemeltetésével folytatjuk a belvíz elvezetés meggyorsítását. A Tiszasűly-28-as belvízcsatornán a mederben hagyott csőátereszt robbantással eltávolítottuk, a mederben maradt darabok eltávolítását kotrógép igénybevételével folyamatosan végezzük. Folyamatosan üzemelnek a mobil szivattyú-állások a Kunhegyeshez közeli V-II-6. csatornán, és folytattuk a csatorna kotrását is a mezőgazdasági területeket elöntő víz elvezetése érdekében.
A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, és elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632 sz. közlekedési utat.  A Kőröstetétlen-Abony összekötő út mellett felgyülemlett belvíz elvezetése érdekében az útárkokat a Kőröstetétleni önkormányzat és a közútkezelő kitisztította, elősegítve a belvíz elvezetését a Tetétleni társulati csatornán át a Perje főcsatornába. A Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műúton tapasztalható belvízi ráfolyás mellett mintegy 400 hektáron egybefüggő elöntés található. A Fegyverneki önkormányzat kérésére vizsgáljuk a terület leürítésének lehetőségeit.
Igazgatóságunk területén egyre több gazdálkodó vesz részt a földjeiken lévő vízborítások leeresztésében, a belvízcsatornák szivattyús víztelenítésében. Az önkormányzatok gondoskodnak a kezelésükben lévő holtágak szivattyús vízszintcsökkentéséről a belvízbefogadó képesség javítása érdekében.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, befejezték a Tőkefoki, és a Csongrádi belvízcsatornák kotrását. A Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. A Jászkiséri VGT a Tápió lecsapoló csatorna és a Kender-ér csatorna kotrását a legszükségesebb helyeken megkezdte.
A működési területünkön lévő 104 önkormányzat közül 52 település rendelt el belvízvédelmi készültséget: I. fokú készültség van érvényben 14 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Tiszaörs, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kisköre, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaszentimre, Tiszaderzs). 28 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy, Tiszaföldvár, Örményes, Sarud, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kocsér, Kunszentmárton, Albertirsa), míg 10 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és Nyársapát) III. fokú készültséget rendelt el.

Az OMSZ előrejelzése alapján a tegnap térségünket elért hidegfront tovább helyeződik kelet felé. Hatására péntek reggelig elsősorban a déli és a keleti területeken várható további csapadék; havas eső, hó. A lehulló csapadék mennyisége a hegyekben lehet több, de területi átlagban ott sem éri el az 5 mm-t. A következő egy hét során egy nyugati anticiklon, és annak peremén érkező váltakozó nedvességtartalmú, hideg levegő alakítja időjárásunkat. A jövő hét elején a több hullámban északnyugatról érkező nedves levegő hatására többfelé havazás várható. A lehulló csapadék mennyisége várhatóan ekkor sem haladja meg az 5 mm-t. A jövő hét második felében – a jelenlegi számítások szerint – legfeljebb néhol lehet jelentéktelen hó. A 0 fok magassága szinte mindenütt talajszintre süllyed, és az elkövetkező napokban a hideg levegő hatására nem is emelkedik.

Lovas Attila
igazgató, védelemvezető