palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Robbantással adunk utat a belvíznek

Robbantással adunk utat a belvíznek

A Tiszasülyi-28-as belvízcsatorna vízfolyási akadályainak eltávolítása

A Jászság szívében elhelyezkedő Tiszasülyi öblözet jelentős belvízterhelésnek van kitéve a tavaly ősz óta lehulló nagy mennyiségű csapadék és a januári olvadás miatt. Az érintett területen többek között Jászkisér, Jászapáti és Jászszentandrás településeken is folyamatos védekezés folyik, a bel- és külterületi csapadék és belvizeket a közeli Csátés és Tiszasülyi-28-as belvízcsatorna gyűjti össze és vezeti le a Tisza irányába.
A Tiszasülyi-28-as belvízcsatorna vizét egy alig több mint 9 kilométeres szakaszon szivattyúsan és gravitációsan közvetlenül a Tiszába lehet vezetni. A múltban elvégzett rekonstrukciós munkák során azonban a csatorna medrében hagyott beton csőáteresz és a mederben lévő hídpillér maradványok okozta vízfolyási akadályok miatt a belvízcsatorna a vízszállító kapacitása alig 60 %-át tudja teljesíteni, a víz megkerülve az akadályt, egy hosszabb, mintegy 37 kilométeres útvonalon (Csátés-Millér főcsatorna) vonul le a területről.  Emellett a mederben, a jég által felszaggatott nád is komoly vízfolyási akadályokat eredményez, az összetorlódott nád kiszedése komoly fizikai munkát igényel. A feltárt hídpillér maradványok csökkentik a levonuló víz sebességét, emiatt ezen a területen jelentős, 70-90 cm-es feliszapolódások mérhetők.

 

A vízfolyási akadályokat kézi erővel nem lehetséges biztonságosan eltávolítani, ezért a Búvár Kft. szakembereinek segítségével felrobbantottuk az említett akadályokat, megkönnyítve ezzel a csatorna által összegyűjtött belvíz elvezetését és a Tiszasülyi öblözet vízmentesítését.
A robbantáson részt vett dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi államtitkára is, aki a helyszínen közölte: a belvíz elleni hatékony, és hosszú távon eredményes védekezés részeként az állam országosan mintegy 5,2 milliárd forintot biztosít a legsürgősebbnek ítélt beavatkozások, csatorna kotrások és medertisztítások azonnali elvégzéséhez a védekezésben résztvevő szervezetek számára.
A belvízcsatornák állapotának javításához a napokban induló országos közmunkaprogram is nagyban hozzájárul. A vízügyi szolgálat idén átlagosan 9000-nél is több ember foglalkoztatását vállalta, a vízügyi igazgatóságoknál és a vízgazdálkodási társulatoknál. A közmunkások kiemelt feladata lesz, a belvízcsatornák tisztítása, amely a vízelvezető képesség javítását segíti elő.

 

A képeket Bugány János készítette.

Szolnok, 2011. január 19.