palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Átlagos novemberi időjárás

Átlagos novemberi időjárás

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére novemberben átlagosan 41,3 milliméter csapadék hullott, ami pontosan megegyezik a sokéves havi átlaggal. A hőmérsékletet tekintve azonban már van némi különbség, az idei 5 fokos havi átlag 0,2 fokkal magasabb a sokéves értéknél.

 

Az év eddig eltelt 11 hónapjában területi átlagban 648,4 milliméternyi csapadékot regisztráltak a KÖTIVIZIG mérőállomásai, ami 135 milliméterrel több a sokévi - egész évre vonatkozó - átlagnál. Ezzel már most – decemberi csapadék nélkül is - a legcsapadékosabb évek közé sorolható a 2016-os esztendő a rendszeres igazgatósági mérések 1963-as kezdete óta. Novemberben egyébként kevésbé egyenlőtlenül oszlott el a csapadék az igazgatóság területén. A legtöbb esőt, 52 millimétert Kunszentmártonban mértük, a legkevesebbet – 36,2 millimétert - pedig Szolnokon. A vízgyűjtőkre azonban ennél jóval nagyobb mennyiség hullott le, a Zagyva-Tarna és a Sajó-Hernád kivételével valamennyi területen jelentősen meghaladta a sokéves havi átlagot. 
Novemberben kereken 5 Celsius fokos átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, szemben a 4,8 fokos sokéves havi átlaggal. Előfordultak tavaszra emlékeztető, napsütéses, enyhe napok, maximum 17,1 fokos hőmérséklettel, ugyanakkor ízelítőt kaphattunk a télből is, hiszen 10 fagyos nap van mögöttünk, a legalacsonyabb hőmérséklet pedig  mínusz 6 fok volt a hónap utolsó reggelén.