palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Kollégánk előadása az akadémián

Kollégánk előadása az akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia Vízgazdálkodás-tudományi Bizottsága a Magyar Tudomány Ünnepe sorozathoz kapcsolódva november 10-én előadóülést szervezett Változások vizeinkben – lehetséges okok, bizonytalanságok címmel, amelyen előadást tartott dr. Kovács Sándor, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi Osztályának vezetője is.

 

Kollégánk a Tisza és mellékfolyói vízszállító képességének változásáról beszélt a 20 perces előadásában, kitérve az árvizekre, illetve arra, hogy azok hogyan szabályozzák a jövőbeni lefolyásokat a folyó menti területeken, hullámtereken.
A program emellett igen változatos volt, már csak a vizsgált területek tekintetében is: a Duna felső-magyarországi morfológiai változásai mellett a hallgatóság az erdők borította felszín vízjárásával, a vízkészletre gyakorolt hatásaival, a Balaton vízháztartásának változásaival, valamint a Dunántúli-középhegység visszatérő karsztvizeinek vizsgálatával is jobban megismerkedhetett.
Az előadók között számos neves felsőoktatási intézmény oktatója, többek között Baranya Sándor és Hajnal Géza (BME), Gribovszki Zoltán (NYME), Rakonczai János (SZTE) valamint az OVF-től Varga György, illetve a MÁFI intézményétől Kovács Attila előadásait hallgathattuk meg.