palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 18.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 18.

Hidrometeorológia:

Az előző napokban hullott csapadék és a hóolvadás következtében kialakult újabb árhullám hatására a Tisza jelenleg Dombrád és Tiszaroff között árad, alatta lassan apad. A Közép-Tiszán, ma reggel Tiszafürednél 637 cm áradó, Kisköre-alsónál 708 cm (II. fok 700 cm) áradó, Tiszaroffnál 750 cm áradó, Tiszabőnél 744 cm változatlan, Szolnoknál 746 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 636 cm, apadó jellegű volt a vízállás. Az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során 1-6 cm lesz.


A Zagyva-Tarna végig apad.
A Körösök mellékágain újabb vízszintemelkedéseket észleltek. A Hármas-Körös a mai nap végig apad.

A Hortobágy – Berettyó felső és a középső szakaszán alig változó, kismértékben apadó vízállásokat figyelhetünk meg. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös lassú apadása alakítja a folyó vízjárását. Ma reggel Borznál 362 cm (III. fok 350 cm) apadó, Mezőtúr-Árvízkapunál 578 cm (I. fok 600 cm), apadó volt a vízállás.

 

Árvízvédelem:

A Zagyva apadása miatt tegnap este 18 órától megszüntettük az árvízvédelmi készültséget a folyó mentén Újszász és Jászberény között. Továbbra is I. fokú készültséget tartunk fenn mintegy 400 kilométer hosszon a Tisza mentén a Tisza-tó alatti szakaszon, a Zagyva torkolati szakaszán, valamint a Hármas-Körös jobb partján. A Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás között továbbra is III. fokú a készültség.

Árvízvédekezési munkálatok:

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén az elmúlt 24 órában 218 fő vett részt a védekezésben. Folytatjuk töltések mentén felgyülemlett fakadó és szivárgóvizek szivattyúzását az őrházaknál, Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint a Tiszakürti és a Tőkefoki szivattyútelepnél, illetve Gyova-Mámai holtágnál. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél a Katasztrófavédelem által biztosított szivattyúkkal a tiszaburai önkormányzat folytat szivattyúzást. 

Belvízvédelem:

Az elmúlt nap a belvízzel elöntött területek nagysága némileg csökkent, jelenleg 72 050 hektár, ami azonban továbbra is meghaladja a 2000-ben mért maximumot (70 100 ha). Jász-Nagykun-Szolnok megye területének csaknem 10 %-a, mintegy 63 105 hektár van víz alatt.
Továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn. Az elmúlt 24 órában 41 stabil és 32 mobil szivattyútelep összesen csaknem 4,8 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A mobil szivattyúkkal átemelt vízmennyiség megközelíti a napi 1 millió m3-t. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 195 fő vett részt. A védekezéshez segítségül a társigazgatóságok (FETI-KÖVIZIG Nyíregyháza, KDT-KÖVIZIG Székesfehérvár) biztosítanak szivattyút.

Védekezési beavatkozások:

A lakott területek mentesítése érdekében Újszász, Alattyán, Jánoshida, Sarud, Jászkisér, Jászdózsa és Jásztelek önkormányzata szivattyúzást végez, amelyhez segítségnyújtásként Igazgatóságunk szivattyút biztosít. Kiskörén, Tiszaburán, Tiszaszentimrén, Tiszaszőlősön, Kömlőn, Hevesvezekényben és Abádszalókon is szivattyúzással védekeznek a belterületi elöntések ellen.
A folyamatos vízátfolyások miatt az érintett önkormányzatok lezárták a Jásztelek-Jászapáti közötti, valamint a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műutat. Továbbra is belvízi elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632 sz. közlekedési utat.
Tisza apadása hatására a Közös főcsatornán és a Gerje-Perje csatornák alsó szakaszán a zsilipek nyitását végeztük a csatornák vízszintjének csökkentése érdekében.
A Jászkiséri szakaszon lévő Csátés belvízcsatornán 3 db esésnövelő szivattyú továbbra is üzemel. Folyamatosan üzemelünk a mobil szivattyú-állásokkal a Kunhegyeshez közeli V-II-6. csatornán, és folytattuk a csatorna kotrását is.
A belvízi elöntések miatt egyre több lakossági panasz érkezik Igazgatóságunkhoz. Cibakháza-Ószőlő területén a bejelentések kapcsán végzett helyszíni vizsgálaton megállapítást nyert, hogy a bekötőút mellett felgyülemlett belvíz ingatlant nem veszélyeztet, de a területen lévő önkormányzati csatorna benőttsége miatt lassú a belvíz elvezetése az úttal párhuzamos gyepterületről.
A Szajoli önkormányzat folytatta a kezelésében lévő holtág szivattyús vízszintcsökkentését a belvízbefogadó képesség javítása érdekében. Tiszaszőlős, Tiszaszentimre, valamint Kunhegyes határában egyre több gazdálkodó vesz részt a földjeiken lévő vízborítások leeresztésében, a belvízcsatornák szivattyús víztelenítésében.
A vízgazdálkodási társulatokkal közösen próbálunk megoldást találni a kezelésükben lévő csatornák állapotának és befogadó képességének javítása, valamint a további elöntések megakadályozása érdekében.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, folytatják a Máma-Tőkefoki, és a Csongrádi belvízcsatornák kotrását. A Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 13 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Tiszaörs, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kisköre, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaszentimre). 28 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy, Tiszaföldvár, Örményes, Sarud, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kocsér, Kunszentmárton, Albertirsa), míg 10 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és Nyársapát) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Szerda reggelig még számottevő csapadék sehol nem várható, a hét közepétől azonban átalakul a vízgyűjtők időjárása. Észak, északnyugat felől hidegebb és nedvesebb levegő éri el térségünket. Szerdán már többfelé számíthatunk csapadékra; eleinte esőre, majd az esőt elsősorban a nyugati, északi területeken havazás váltja fel. A csütörtök reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban már többnyire 5 és 10 mm között változik. A hét második felében és a jövő hét elején a felettünk lévő hideg levegőben több alkalommal valószínű havazás. A 0 fok magassága a kezdeti 1500-2500 m-ről a hét közepétől mindenütt talaj közelébe csökken.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető