palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Víz világnapi programok Szolnokon

Víz világnapi programok Szolnokon

A Magyar Hidrológiai Társaság Szolnoki Területi Szervezete idén március 22-ére is meghirdette a víz világnapi akadályversenyt és vetélkedőt, amelynek ezúttal a NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Háza adott otthont, s amelynek szervezésében és lebonyolításában a KÖTIVIZIG több munkatársa is közreműködött.

 

A reggeli gyülekező - a csipkebogyó-, valamint kökény tea és pogi halmok - után a csapatok regisztrációja, majd az állomások ismertetése és az állomásfőnökök bemutatkozása következett. Összesen 13 csapat jelentkezett 11 iskolából, akik idén is több állomáson mérhették össze tudásukat és sajátíthattak el új ismereteket. A 6 állomásból a KÖTIVIZIG részéről 3 állomáson képviseltettük magunkat: „Ha jön a víz…” nevű állomáson a homokzsákrakás módjaival, technikájával ismerkedhettek meg a tanulók, valamint maguk is kipróbálhatták milyen kötésbe rakni a homokzsákot, ha arra van szükség. A „Vízkincs a felszín alatt” állomáson a felszín alatti vizek tulajdonságairól, azokat érintő szennyező forrásokról kaphattak előadást a gyerekek, akik egy kísérleten keresztül azt is meg tudták tekinteni, hogy működnek a víztisztító berendezések a gyakorlatban. A „Szelektív Sziget” állomáson a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával ismerkedhettek meg játékos feladaton keresztül a gyerekek.
A társ szervező NEFAG Zrt. két állomással: „Erdőgazdálkodás gyerekszemmel” és „Az erdő és a víz kapcsolata” engedett betekintést a fontosabb tudnivalókra, és felhívták a figyelmet az erdők fontosságára és azok tisztaságának védelmére is.
A Víz és Csatornaművek Koncessziós Zrt. szintén egy állomással („Kislaboráns”) mutatta be azt, hogy a Tiszából kivett nyers vízből hogyan lesz iható víz, valamint különböző kísérleteket végeztek el a vízmintákon a gyerekek nagy örömére.
A játékos délelőtt után - a feltöltő hatású - babgulyás-bukta ebédet követően volt talán leginkább szükség az agytekervények megmozgatására. A 20 perces TOTÓ után kirakóval, majd rablókérdésekkel kerültek közelebb a nevezett csapatok az ajándékok kiosztásához. Mind a 13 csapat részesült díjazásban, melyeket az MHT Szolnoki Területi Szervezete, a KÖTIVIZIG, a Kötiviép-B, a KEVITERV AQUA, a VCSM, Technovíz és Anyagért Kft, valamint a NEFAG Zrt és a TRV Zrt. biztosított a gyerekek számára.
Idén is nagy sikere volt a rendezvénynek, amelyet bizonyított az is, hogy a gyerekek mindent megtettek annak érdekében, hogy jó helyezést érjenek el a nap folyamán. Emellett gazdagodtak olyan ismeretekkel is, melyeket a jövőben hasznosítani tudnak a természet- és vízvédelemmel összefüggésben.
Az idei víz világnapi rendezvények a „Vizek és Mesterségek” mottó jegyében telt, mely köré épült a hagyományos rajzpályázatunk is. Ennek díjátadójára március 23-án került sor az Aba-Novák-Agóra Kulturális Központ Tabák Lajos Galériájában. A megnyitó beszédet Békési István, az MHT Szolnoki Területi Szervezetének elnökségi tagja mondta el, majd a Tündérkert Művészeti Tagintézmény néptánc csoportjának Tavaszköszöntő előadása következett. A gyerekek a produkciójukért egy tortát kaptak, melyet nagy örömmel fogadtak a kicsik. Ezután a rajzpályázatra nevezett 186 rajz közül a 25 díjazott jutalmazása következett, melyeket szintén a vetélkedőt ”szponzoráló” támogatók biztosították. A díjazott gyerekek és kísérőik a műsor végén az oroszkrém torta elpusztításában is lelkesen vettek részt.

A szolnoki víz világnapi programok szervezését az MHT és a KÖTIVIZIG Vízrajzi Osztálya részéről  Váriné Szöllősi Irén vezette.