palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Az időjárás is segíti a védekezést, a napos, szeles idő hatására csaknem 2 ezer hektárral csökkent egy nap alatt az elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén, jelenleg 12 890 hektárt borít belvíz a térségben. Árvízvédelmi készültség már csak a Hortobágy-Berettyó jobb partján szükséges, Berekfürdőtől Túrkevéig.

A szeles napos időjárás és a befogadók vízszintjének csökkenése miatt ma reggelre csaknem 2 ezer hektárral csökkent a belvízi elöntés a KÖTIVIZIG területén. A péntek reggeli adatok szerint jelenleg 12 890 hektárt borít belvíz (szemben a februári 20 ezer hektári is meghaladó elöntéssel). Ebből 4580 hektár őszi vetés, 2920 hektár pedig szántó. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi, a tiszakécskei és a mezőtúri szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Számottevően lecsökkent az átemelt vízmennyiség is. Az elmúlt 24 órában 32 stabil szivattyútelep és 10 mobil szivattyú együttesen mintegy 1,13 millió köbméter vizet emelt át a befogadók csatornákba, illetve folyókba.  A főcsatornák teltsége csökkent, jelenleg 70-80 %, a folyók apadása következtében várhatóan egyre több zsilip válik nyithatóvá, amely lehetővé teszi a gravitációs vízelvezetést, így az üzemben lévő szivattyútelepek száma is jelentősen csökkenhet. A belvízi védekezésben az elmúlt nap folyamán 111 fő vett részt, köztük 86 gépész.
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Túrkeve és Örményes, II. fokban védekezik Mezőhék és Jásztelek. Továbbra is a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.
Folytatódott folyóink apadása, a Tisza vízállása ma reggel 8 órakor Kisköre-alsónál 421, Szolnoknál, 509, Tiszaugnál pedig 443 centiméter volt. A Zagyva vízszintje ma reggelre Jászteleknél mindössze egy cm-t csökkent, jelenleg 288 centimétert mutat a vízmérce. A Hármas-Körösön ugyancsak apadás figyelhető meg, Szarvasnál 506 centimétert, Kunszentmártonnál pedig 546 centimétert mértek ma reggel. A jelentős mennyiségű belvizet befogadó Hortobágy-Berettyón lassú apadás figyelhető meg, Borznál 286 centiméter (I. fok 250 cm) volt ma reggel a vízállás, emiatt továbbra is fenntartjuk az I. fokú az árvízvédelmi készültséget a folyó jobb partján Berekfürdőtől Túrkevéig, mintegy 52 kilométer hosszúságban.