palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

A Zagyva jelenlegi árhulláma hajnalban tetőzött 451 cm-en Jászteleknél, azóta a folyó apad. A Tisza Kisköre és Szolnok között tetőzés közeli állapotot mutat, ahogy a Hármas-Körös Szarvasnál is. A belvízi elöntés mértéke némileg csökkent a Közép-Tisza-vidékén.

A Zagyva vízrendszerében idén már a negyedik, fokozatot meghaladó árhullám vonult le. A folyó vízállása Jászteleknél ma hajnalban tetőzött 451 cm-es szinttel (II. fok 450 cm), azóta reggelre 5 centiméter apadt, ma reggel 8 órakor 446 cm volt a vízállás. Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között.
A Tisza Tiszafürednél apad, a ma reggel 653 cm-t mutatott a vízmérce. A folyó jelenleg Kisköre-alsó alatt még lassan árad. Kisköre-alsónál ma reggel 8 órakor 718 cm, tetőzés közeli volt a vízállása. Szolnoknál továbbra is lassú vízszintemelkedés figyelhető meg, ma reggel 8 órakor 715 cm-es szintet mértünk (II. fok 750 cm).
Várható tetőző vízállások:
Kisköre-alsó 718-720 cm, március 4.
Szolnok 715-720 cm, március 5.

Ettől lejjebb további lassú áradást tapasztalhatunk. Változatlanul szükséges tehát az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartása Tiszafüred és Csongrád között a folyó mindkét partján. A Hármas-Körös vízmércéje Szarvasnál 631 centimétert (I. fok 600 cm), Kunszentmártonnál pedig 651 centimétert, tetőzés közeli helyzetet jelzett ma reggel. A folyó igazgatóságunkhoz tartozó jobb partján a torkolattól Pusztabánrévéig I. fokú készültség van érvényben.
A Hortobágy-Berettyón ma reggel Borznál 313 cm volt a vízszint, ezért változatlanul II. fokú a készültség Túrkeve és Berekfürdő között.

A KÖTIVIZIG jelenleg 612 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 560 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Tiszafüred és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a torkolattól Pusztabánrévéig 
 
II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában – a segédőri létszámmal együtt – 201 fő vett részt, köztük 38 műszaki irányító.

 

Belvízi helyzet
A péntk reggeli adatok szerint némileg csökkent a belvíz borította terület mértéke a Közép-Tisza vidékén, ma reggelre 500 hektárral kevesebb területen, összesen 21 350 hektáron regisztráltak belvízi elöntést, amiből 7900 hektár őszi vetés, 4900 hektár pedig szántó. A Jászkunságban jelenleg 14 750 hektárt ural a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 4700 ezer hektár, a Pest megyei részen 1200 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést regisztráltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 54 stabil szivattyútelep és 19 mobil szivattyú együttesen megközelítően 3,7 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé.  A védekezésben az elmúlt 24 órában 142 fő vett részt, köztük 79 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. A belvízi főcsatornák teltsége 80-90 százalékos, azaz továbbra is befogadó képesek.
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes és Abony, II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Kétpó, Alattyán, Mezőhék, Tiszafüred és Jásztelek. Hétfő óta a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.

Az OMSZ előrejelzése alapján: Eleinte erősen felhős, borult lesz az ég. Számottevő csapadék a Közép-Tiszán a hét végén várható. A várható nappali hőmérsékletek  6 és 13 fok között alakulnak. Az éjszakai hőmérsékletek 2 és 8 fok körül fognak mozogni.
Az előrejelzések alapján a következő 6 nap során a Zagyva-Tarna, a Sajó-Hernád és a Közép-Tisza vízgyűjtőin is 20-30 mm közötti csapadék valószínű.