palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Újra árvízvédelmi készültség a Zagyván

Újra árvízvédelmi készültség a Zagyván

Az elmúlt 2 napban lehullott csapadék hatására újabb árhullám alakult ki a Zagyva–Tarna vízrendszerben. A Zagyva vízállása ma hajnalban Jászteleknél meghaladta a 350 cm-t, így szerda reggel 6 órától a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság újból elrendelte az I. fokú árvízvédelmi készültséget a folyó mentén Szászberek és Jászberény között. A Tisza árhulláma tegnap 664 cm-en tetőzött Tiszafürednél, alatta folytatódik a lassú vízszintemelkedés. A Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó is lassú ütemben tovább árad.

A Zagyva vízszintje az elmúlt 2 napban lehullott csapadék hatására több mint 80 cm-t emelkedett, a Jásztelki vízmércénél a vízállás ma hajnalban meghaladta a 350 cm-t, így ma reggel 6 órától újból I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Igazgatóság a Zagyva mentén Jászberény és Szászberek között. A folyó vízállása ma reggel 8 órakor 399 cm volt, a Zagyva árhulláma ma, a délutáni órákban 455 +- 15 cm-es vízszinttel tetőzhet Jászteleknél. A Tisza vízállása Tiszafürednél kedden tetőzött 664 cm-en. Kisköre-alsónál további lassú vízszintemelkedés tapasztalható, ma reggel 712 cm-t mutatott a vízmérce (II. fok 700 cm). A tetőzés a mai napon 712-715 cm között valószínű. Szolnoknál nagyon lassan árad, 703 cm (II. fok 750 cm) volt a 8 órakor a vízállás, továbbra is indokolt az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartása Tiszafüred és Csongrád között a folyó mindkét partján. A szolnoki tetőzés március 3-án várható, 705-710 cm közötti vízállással. A Hármas-Körös árad, Szarvasnál 625 centimétert (I. fok 600 cm), Kunszentmártonnál pedig 640 centimétert mutatott reggel a vízmérce. Kedd reggel óta a torkolattól Pusztabánrévéig I. fokú készültség van érvényben a Hármas-Körös jobb partján.
A Hortobágy-Berettyón Borznál újból árad, ma reggel 313 cm volt a vízszint, ezért változatlanul II. fokú a készültség Túrkeve és Berekfürdő között.

A KÖTIVIZIG jelenleg 612 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.

I. fokú készültség mellett védekezünk 560 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Tiszafüred és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a torkolattól Pusztabánrévéig 
 
II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában – a segédőri létszámmal együtt – 204 fő vett részt, köztük 36 fő műszaki irányító.

Belvízi helyzet

Az elmúlt nap lehullott csapadék hatására a szerda reggeli adatok alapján mintegy 725 hektárral nőtt a belvízi elöntés mértéke, jelenleg 20 850 hektárt borít belvíz a Közép-Tiszán, amiből 7800 hektár őszi vetés, 4700 hektár pedig szántó. A Jászkunságban jelenleg – a szomszédos vízügyi igazgatóságok JNSZ megyei területének adataival együtt - 14 250 hektárt ural a belvíz. A KÖTIVIZIG Heves megyei területén 4250 ezer hektár, a Pest megyei részen 1 150 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár belvízi elöntést regisztráltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 52 stabil szivattyútelep és 14 mobil szivattyú együttesen mintegy 2,9 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Az Igazgatóság ma reggeltől valamennyi mobil szivattyúegységét üzembe helyezte a területen az összegyűlt belvíz elvezetése érdekében. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé.  A védekezésben az elmúlt 24 órában 122 fő vett részt, köztük 74 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. A belvízi főcsatornák teltsége 80-90 százalékos, azaz továbbra is befogadó képesek.
Az önkormányzatok közül Kunszentmárton és Jásztelek a belvízvédelmi készültséget megszüntette.  Jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve és Örményes, II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Kétpó és Alattyán. Hétfő óta a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.

Az OMSZ előrejelzése alapján: A következő ciklon március 5-7-én éri el a térségünket, amely ismét jelentős mennyiségű csapadékot hozhat. A várható nappali maximális hőmérséklet meghaladja a 10 °C- ot.