palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Kiugróan csapadékos évkezdet

Kiugróan csapadékos évkezdet

Az idei esztendő első két hónapjában a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére átlagban 159,7 milliméter csapadék hullott. Ez a mennyiség 35 milliméterrel haladja meg az első négy hónapban számított sokéves átlagot. Ezen belül a legtöbb égi áldást januárban és februárban is Jászberény kapta, 225,5 millimétert!

Először pillantsunk vissza az elmúlt negyedévre. Kifejezetten csapadékszegénynek bizonyult a tavaly december, KÖTIVIZIG területi átlagban csupán 5,7 millimétert mértünk, miközben a sokéves utolsó havi átlag 40,5 milliméter. Az ezt követő időszakban azonban minden jel szerint túlságosan is pótolta az elmaradást a természet. Januárban területi átlagban 71,4 milliméter esett, több mint duplája a sokéves havi átlagnak (29,2 milliméter). Februárban folytatódott ez a tendencia, 88,3 milliméter hullott, szemben a sokéves második havi 28,9 milliméterrel.
Az év első két hónapjában összesen tehát átlagosan 159,7 milliméter csapadék áztatta az igazgatóság területét, ami majdnem háromszorosa a sokéves január-februári átlagnak (58,1 mm), és 35 milliméterrel több, mint a sokéves I-IV. havi átlag. (Ha úgy tetszik, 17,5 milliméterrel kevesebb, mint az I-V. havi sokéves átlag.)
A legtöbb csapadékot februárban is Jászberény térségében regisztráltuk, méghozzá 101,1 millimétert, ami a januári helyi mérési adattal együtt 235,5 millimétert tesz ki. Ez pedig lényegében féléves átlaggal megegyező mennyiség! A február Kisújszállás körzetében is kimagasló (97,5 mm) csapadékot hozott, ezzel szemben Szolnokon „csak” 72 milliméter esett. A megyeszékhely januárban sem kapott túl sok esőt, akkor 52,7 millimétert mértünk.