palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvíz 20 ezer hektáron, II. fokú készültség a Zagyván - frissítve

Belvíz 20 ezer hektáron, II. fokú készültség a Zagyván - frissítve

Az elmúlt nap folyamán lehullott csapadék következményeként jelentősen nőtt a vízborítás a Közép-Tisza vidékén, az elöntött terület nagysága meghaladta a 20 ezer hektárt.  A KÖTIVIZIG mind a tíz belvízvédelmi szakasza készültségben van, hét II. fokú, három pedig I. fokú készenlét mellett védekezik. Folyóink tovább áradnak, a Zagyván II. fokúra emelkedett a készültség. 

Hétfőn jelentős mennyiségű csapadék áztatta a Közép-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területét. A legtöbb esőt Kunszentmárton és Kisújszállás térségében mértük, 22,6 és 22,1 millimétert, a legkevesebbet (12,5 millimétert) pedig Szolnokon. Ebben a hónapban eddig – területi átlagban - 54,5 milliméter hullott az igazgatóság területére, ami már most megközelíti a sok éves februári átlag (28,9 mm) dupláját.    
A kedd reggeli adatok szerint 20 240 hektárt borít víz a KÖTIVIZIG működési területén, ebből – művelési ágak szerint - 7550 hektár vetés, 4790 hektár szántó. A teljes elöntésből 14 500 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok, 4 940 hektárt Heves, 850 hektárt Pest, 250 hektárt Csongrád, 150 hektárt pedig Bács-Kiskun megyében regisztráltuk.
Jelenleg pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a cibakházi szakaszokon, pontszerű II. fokú a készenlét a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri és a ceglédi szakaszokon. Területi II. fokú készültség van érvényben a karcagi, a kisújszállási, valamint a kiskörei szakaszokon, és kedd 10 órától területi I. fok lépett életbe a tiszakécskei szakaszon. Az elmúlt 24 órában 50 stabil szivattyútelep és 6 mobil szivattyúállás együttesen 3,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, ami az előző napi mennyiség több mint kétszerese. A belvízi védekezésben tegnap az igazgatóság 89 dolgozója vett részt, köztük 66 gépész. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzáson túl a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése. A munkát a társ vízügyi igazgatóságunktól, a győri székhelyű ÉDUVIZIG-től a mai napon érkező 12 gépész és 1 műszaki irányító segíti. Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jásztelek és Fegyvernek, II. fokban védekezik Sarud.
A Zagyva térségünkben ismét árad, vízállása kedd reggel 7 órakor 440 centiméter volt Jászteleknél, ami 10 órára 461 centiméterre emelkedett, ezért ettől az időponttól II. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Jászberény és Jásztelek között. A Tisza ugyancsak árad, ma reggel 530 centimétert mutatott a vízmérce Szolnoknál, ami 120 centiméterrel marad alatta az I. fokú készültség szintjének. Árad a Hortobágy-Berettyó is, Borznál 261 centiméterre duzzadt a folyó, ezért ma reggel 8 órától I. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.