palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Tetőzött a Zagyva Jászteleknél, nőtt a belvízzel elöntött terület

Tetőzött a Zagyva Jászteleknél, nőtt a belvízzel elöntött terület

Az elmúlt éjszaka 464 centiméteres vízállással tetőzött a Zagyva Jászteleknél, ezt követő apadása pedig reggel lehetővé tette az árvízvédelmi készültség mérséklését. A folyó magas vízállása miatt szükségessé vált szivattyúüzem okán pontszerű II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a KÖTIVIZIG a jászberényi szakaszon.

Másodfokúról elsőre csökkentette február 12-én 8 órától az árvízvédelmi készültséget a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Zagyva Szászberek-Jászberény közötti szakaszán, miután csütörtökről péntekre virradó éjszaka tetőzött a folyó Jászteleknél, s azóta folyamatosan apad.
A péntek reggeli adatok szerint 12 700 hektárt borít víz a KÖTIVIZIG működési területén, ebből 4950 hektár vetés, 2850 hektár szántó, 3000 hektár rét/legelő. A teljes elöntésből 9350 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok, 2950 hektárt pedig Heves megyében regisztráltuk.
Jelenleg pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi, a cibakházi és a mezőtúri védelmi szakaszokon, pontszerű II. fokú a készenlét a jászkiséri – és ma reggel 8 órától – a jászberényi szakaszokon. Emellett II. fokú területi készültség van érvényben a karcagi, a kisújszállási, valamint a kiskörei szakaszokon.
A csatornák terhelésének csökkentése érdekében az elmúlt 24 órában 41 stabil szivattyútelep és 2 mobil szivattyúállás együttesen több mint 900 ezer köbméter vizet juttatott a befogadókba. A főcsatornák teltsége 70-80 százalékos.
A belvízi védekezésben tegnap az igazgatóság 54 dolgozója vett részt, köztük 33 gépész. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzáson túl a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.

Frissítés: Indokolttá vált a folyamatos szivattyúzás a ceglédi belvízvédelmi szakaszon is, ezért pénteken 11 órától II. fokú területi készültség lépett életbe.