palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Átmenetileg javult a belvízhelyzet

Átmenetileg javult a belvízhelyzet

A szerda reggeli állapot szerint 9700 hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület a Közép-Tisza vidékén, ám a javulás csak átmeneti, hiszen kiadós csapadék várható az elkövetkezendő napokban, ami minden bizonnyal megfordítja a kedvező trendet. 

A folyamatos szivattyúzásnak és egyéb védekezési munkáknak köszönhetően az elmúlt napon több, mint ezer hektárral csökkent a vízborítás mérete. Pillanatnyilag 9700 hektáron csillog a belvíz, ebből 6450 hektár Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
Továbbra is pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi, a cibakházi és a mezőtúri védelmi szakaszokon, valamint pontszerű II. fokú a készenlét a jászkiséri szakaszon. II. fokú területi készültség van érvényben a karcagi, a kisújszállási és a kiskörei szakaszokon.
Az elmúlt 24 órában 39 stabil szivattyútelep és 2 mobil szivattyúállás együttesen egymillió köbméter vizet juttatott a befogadókba.
A belvízi védekezésben tegnap az igazgatóság 55 dolgozója vett részt, köztük 34 gépész.

Hidrometeorológiai helyzet
Az idei esztendő február 10-ig terjedő időszakában változékony időjárás uralkodott mind a síkvidéki területeken, mind pedig a Tisza vízgyűjtőin. Januárban az évszaknak megfelelő télies időjárást figyelhettünk meg. A leghidegebb nap január 4-én volt, amikor az igazgatóságunk területén -12,1 Celsius fokot mértek. A legmelegebbet (+11,8 oC) január 28-án észlelték. A havi átlaghőmérséklet -1,0 oC volt, ami csak 0,4 fokkal volt magasabb, mint a sokévi havi átlag.
Az év első hónapjában csapadékban bő ciklonok alakították az egész Kárpát-medence időjárását. Az Alföldön 71,4 mm csapadék hullott, a fagyos napokon hó, a pozitív átlaghőmérsékletű napokon eső formájában. Ez a csapadékmennyiség 41,9 mm-rel több, mint a január havi (29,2 mm) sokévi átlagos érték.
A Tisza vízgyűjtőinek időjárása is, az Alföldhöz hasonlóan igen változatosan, csapadékban dúsan alakult. A Felső-Tiszán például 113 mm csapadékot mértek, ami 47,1 mm-rel több mint a sokévi januári (65,9 mm) átlag.
Február eddig eltelt napjaiban az évszakhoz képest enyhe, de csapadékos időjárást figyelhettünk meg. Az igazgatóságunk területén az átlaghőmérséklet 5,9 oC volt, ami 5,2 fokkal magasabb, mint a sokévi, februári átlag (0,7 oC). Az elmúlt 10 napban 19,4 mm csapadék hullott, ami 9,5 mm kevesebb, mint a sokévi teljes havi átlag (28,9 mm).

Az elmúlt közel másfél hónap során a csapadékos, változékony időjárásnak köszönhetően a folyók külföldi vízgyűjtőin több, egymást rövid időn belül követő áradás alakult ki. Jelenleg a folyóinkon apadó tendenciát figyelhetünk meg.
Az elkövetkezendő napokban azonban csapadékban bő ciklonok alakítják időjárásunkat, amelyek hatására a folyóinkon újabb vízszintemelkedések kialakulása várható.
A Közép-Tiszán szerda reggel 7 órakor észlelt vízállások: Tiszafüred 476 cm, duzzasztott, Kisköre-alsó 358 cm, Tiszaroff 413 cm, Tiszabő 408 cm, Szolnok 413 cm, Tiszaug 326 cm, apadó.
A Zagyva-Tarna vízrendszerben szintén reggel 7 órakor észlelt vízállások: Zagyva Hatvannál 101 cm apadó, Szentlőrinckátánál 116 cm apadó, Jászteleknél 229 cm, apadó. A Tarna vízállása Verpelétnél 75 cm áradó, Tarnamérán 168 cm áradó, Tarnaörsnél 204 cm, apadó volt.
A Hármas-Körös vízállása Gyománál 343 cm apadó, Mezőtúr-Árvízkapu alsónál 333 cm, apadó, Szarvasnál 416 cm apadó, Kunszentmártonnál 426 cm, szintén apadó volt.
A Hortobágy–Berettyón észlelt vízállások: Borznál 213 cm (I. fok 250 cm) változatlan, Mezőtúr-Árvízkapu felsőnél 335 cm, apadó volt.
Az OMSZ előrejelzése alapján szerdán borult idő lesz. Eleinte országszerte, majd a nap második felében főleg keleten és északon várható eső, zápor. A legtöbb csapadék az Északi-középhegységben valószínű. Reggel az északi hegyekben az esőt havas eső, havazás váltja fel, de a csapadék zöme eső formájában érkezik. Éjszakától egyre nagyobb területen északnyugatira, nyugatira fordul a szél, ekkor már mindenhol lehetnek viharos széllökések.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3-9 fok között alakul.
Vasárnapig többnyire erősen felhős lesz az ég. Csütörtökön és pénteken átmenetileg kevesebb csapadék várható. Az időszak második felében ismét megvastagszik a felhőzet, és újabb kiadós eső valószínű. A kiadós csapadék mellett szeles idő is várható.