palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Belvízvédelmi készültség négy szakaszon - frissítve

Belvízvédelmi készültség négy szakaszon - frissítve

A fagyott talajra az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék és a gyors ütemű hóolvadás miatt összegyülekező belvíz elvezetése érdekében a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság január 11-én 7 órától másodfokú készültséget rendelt el a kisújszállási, a karcagi és a mezőtúri belvízvédelmi szakaszokon, 12 órától pedig a kunhegyesi szakaszon is másodfokú készenlét lépett életbe.

Január első három napja csapadék nélkül telt el az Alföld középső részén, utána viszont lényegében minden napra jutott égi áldás, és nem is kevés. A KÖTIVIZIG területi átlagában január első dekádjában 54,4 milliméter csapadék hullott, ami már most csaknem duplája a sokéves január havi átlagnak (29,2 milliméter). Ezen belül magasan a legtöbb Jászberény körzetében (103,2 milliméter), a legkevesebb pedig Mezőtúron és Szolnokon (38,3, illetve 39,8 milliméter) esett. Kisújszállás, Karcag és Kunhegyes térségében 52,3, 51,7, illetve 53,1 milliméter csapadékot mértünk.
2016 eddig eltelt napjaiban területünkön az átlagosnál hidegebb levegő uralkodott. A mínusz 3,7 Celsius fokos átlaghőmérséklet 2,3 fokkal alacsonyabb, mint a sokéves januári (-1,4 oC) átlag. A leghidegebb nap január 4-én volt, amikor mínusz 12,1 fokot mérhettünk, a legenyhébbet pedig 10-én (5,0 fok) észleltük.
Várható időjárás hétfő estig: Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de ma nyugaton, délen, holnap főként a déli területeken átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat helyenként a felhőzet. Hétfőn napközben elsősorban északon várható eső, késő délutántól azonban másutt is egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra. Ma csak az Alföldön élénkül meg, délutántól sokfelé meg is erősödik, helyenként viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél. Éjszaka főként a középső területeken foltokban köd is előfordul.
Távolabbi kilátások keddtől péntekig: Az időszak első felében a változóan felhős égből elszórtan várható záporeső, majd beborul, és egyre többfelé kell csapadékra számítani. Északon havazás valószínű, délen kezdetben eső, majd ott is havazás. Gyakran lesz szeles az idő.
Péntektől újból visszajön a hideg téli időjárás, mínusz 10 fok alatti minimum hőmérsékletekkel.
Az elkövetkezendő két nap során a vízgyűjtőkön még jelentős, a Felső-Tiszán 35 milliméter, a többi mellékfolyón 15-20 mm területi átlagú csapadék várható, mégpedig eső formájában. Ez a csapadékmennyiség várhatóan újabb közepes árhullámokat indít el a folyók külföldi vízgyűjtőin, amelyek utolérik a magyar folyószakaszokon már kialakult áradásokat.