palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Csapadék: átlagos év, kirívóan száraz december

Csapadék: átlagos év, kirívóan száraz december

Az óév utolsó hónapja bizonyult a mögöttünk hagyott esztendő legkevesebb csapadékot hozó időszakának, miután a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén decemberben – területi átlagban – mindössze 5,7 millimétert mértek a műszereink. 2015 egészét tekintve azonban a sokévi átlaghoz közelít a lehullott csapadék mennyisége.

Az elmúlt évben összességében átlagosan 507,3 milliméter csapadék áztatta térségünket, ami 6,1 milliméterrel múlja alul a KÖTIVIZIG sokéves - 1963-től számított - átlagát. Ebből a szempontból tehát szokványos esztendőről beszélhetünk, hiszen például - a közelmúltat alapul véve – 2010-ben még 929,5 milliméter, 2011-ben viszont már csak 382,9 milliméter hullott területi átlagban.
A tavaly decemberi 5,7 milliméteres érték 34,8 milliméterrel alacsonyabb a sokéves havi átlagnál. Ám még ennél is előfordult kevesebb, hiszen nem is oly régen, 2013-ban mindössze 1,5 millimétert mértünk az év utolsó hónapjában. A legtöbb csapadék egyébként az elmúlt hónapban Kisújszállás térségében esett (10,2 milliméter), míg Szolnok körzetében csupán 1,4 milliméter.