palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Új támfal a Zagyva-parton

Új támfal a Zagyva-parton

Az árvízvédelmi képesség növelésén túl a városképbe illő arculatot kapott Szolnokon a Zagyva jobb parti sétányának egy újabb része, miután a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mintegy 300 millió forintos beruházásában befejeződött a Dr. Sebestyén Gyula körúti közúti híd és a vasúti híd (1+152-1+850 töltéskilométer) közötti töltésszakasz helyreállítása.

 

A kivitelező KÖTIVIÉP ’B Kft. a júliusban megkezdett munkálatok során a káros mozgást mutató régi helyett új vasbeton szögtámfalat épített, a tetején műkő fedlappal, két oldalán pedig fagyálló terméskőburkolattal. A fal mentén térburkolattal ellátott gyalog- és kerékpárút létesült, az elbontott korábbi sétányhoz hasonlóan.
A támfal teljes cseréjén túl a mentetlen oldali rézsűt 1:3 hajlásúvá építették át, vízzáróságát szavatolandó pedig egy méter vastag agyagtakarást kapott. A mentett oldali töltéslábban mélyszivárgót alakítottak ki, ezzel megoldódik a gáton átszivárgó, a város felőli oldalon megjelenő víz összegyűjtése és szivattyús visszavezetése a Zagyvába.
A beruházás a 2013. évi árvízkor megsérült védművek helyreállítási programja keretén belül valósult meg, műszaki átadása pedig a napokban történt meg. A szemközti parton azonban még folytatódnak a helyreállítási munkálatok.