palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Megújuló vízügyi informatika – nagyobb biztonság

Megújuló vízügyi informatika – nagyobb biztonság

Komplex, a Duna magyarországi vízgyűjtő területét átfogó monitoring és geoinformatikai adatfogadó, feldolgozó és szolgáltató központ kialakítását kezdte meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A létrejövő Vízügyi Informatikai Központ a vizek kártételei elleni védekezést hatékonyabbá, a potenciális veszélyhelyzeteket kiszámíthatóbbá, a felszíni vízmozgásokat a naprakész állapotfelmérés alapján elemezhetővé és modellezhetővé teszi az ország teljes területén. Az uniós projekt összköltsége közel 10 milliárd forint, amelyből gyökeresen megújul a vízügyi ágazat informatikai infrastruktúrája.

Az ártéri területeken elhelyezkedő 700 településen közel 2,5 millió ember él. Itt fut a vasútvonalak 32 és a közutak 15 százaléka, de itt található a mezőgazdasági művelés alatt álló területek egyharmada, valamint közel 2000 ipari üzem is. A 2013-as dunai és az elmúlt két évtized tiszai árvizei egyértelművé tették, hogy a megszokottnál jelentősen magasabb vízszintekre és a korábbiaknál jóval nagyobb kihívásokra számíthatnak a veszélyeztetett területeken élők és az árvízi védelemben részt vevők.
Az előrejelző-képesség, a kockázatelemzés magasabb szintre emelése és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kialakítása is elengedhetetlen annak érdekében, hogy a vízügyi ágazat a lehetőségeihez mérten gondoskodhasson a kiszámítható, biztonságos környezetről, az itt lakók megfelelő életkörülményeinek és a gazdasági tevékenységhez szükséges feltételek megteremtéséről – hangsúlyozta a november 9-én, Szolnokon tartott projektbemutató sajtótájékoztatón Jakus György, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakértője.
A munkához szükséges informatikai háttér sok helyen elavult, minőségileg egész egyszerűen nem képes megfelelni a mai igények által diktált követelményeknek. További probléma az is, hogy hiányoznak az alapvető geoinformatikai adatok, holott a felhasználók ma már a legtöbb esetben a geo-információk rögzítését tekintik elsődlegesnek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság e célból indította eddigi legnagyobb szabású informatikai fejlesztési projektjét – a regionális vízügyi, geoinformatikai és monitoring központ létrehozását.
Olyan informatikai támogatási környezet kiépítése a cél, amely minden körülmény között – akár terepen is – biztosítja a megbízható, térinformatikai információkkal alátámasztott adatokat. A fejlesztéssel a védekezés, a modellezés és a vízgazdálkodás a legmodernebb eljárásokat alkalmazhatja, hogy időben, hatékonyan és előre tervezetten léphessen, biztonságos, kiszámítható környezetet teremtve mindnyájunk számára.
Az informatikai infrastruktúra fejlesztésével létrejönnek a nagy tömegű adattárolás és feldolgozás (pl. geoinformatikai jellemzők) feltételei. Teljes mértékben megújul a telekommunikációs rendszer és az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) munkáját kiszolgáló szerverek, eszközpark, ezzel is segítve a védekezési feladatok ellátását.
Az új vízügyi szakági alkalmazások, adatbázisok megteremtik a különböző adatbázisok közötti kapcsolatot, egységesítik a vízügyi honlapokat és új, az adatok elérését lehetővé tevő webportálokat fejlesztenek, különös hangsúllyal a geoinformatikai adatok elérésére.
A felszíni és domborzatmodellhez a légi térképészetben alkalmazott lézeres távérzékelésen (LIDAR) alapuló felmérés készül, amelynek geoinformatikai adatai beépülnek a vízügyi adatbázisba. Ehhez kapcsolódik a belvízelvezető csatornák felméréséből származó adatbázis és annak feldolgozása.
 Végül pedig digitalizálják a védekezési szempontból kiemelkedő fontosságú nagyvízi mederkezelési és védelmi terveket. Ennek eredménye lesz a Vízügyi Alapadatrendszer, amely forradalmian újítja meg és teszi teljes körűvé a digitális vízügyi adattárat.
A projekt végeredményeképpen bárhol hozzáférhető, minden szükséges adatot tartalmazó rendszer – a Vízügyi Informatikai Központ – jön létre, amelynek adatait eddig nem használt, felhő alapú technológia segítségével érhetik a szakemberek. Ez nagyságrendekkel javítja a védekezés hatékonyságát és az eddigieknél sokkal pontosabb előrejelzések, modellek készíthetők, mind rövid, mind pedig hosszú távra.