palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Környezeti kárelhárítás „Uszadékhegyek” a Kiskörei Vízlépcsőnél

„Uszadékhegyek” a Kiskörei Vízlépcsőnél

Tavasztól az ősz elejéig több ezer köbméternyi szerves anyag és kommunális hulladék gyűlt össze Kiskörén, a duzzasztómű felvizén. Mivel a rengeteg felhalmozódott uszadék veszélyeztette a vízlépcső elzáró szerkezeteinek, illetve azok mozgató berendezéseinek biztonságos üzemeltethetőségét, szükségessé vált az eltávolításuk.

 

Rendszeresen visszatérő problémával állunk szemben, hiszen minden esztendőben jelentős mennyiségű katré (növényi eredetű törmelékanyag, uszadék) és szemét torlódik fel a duzzasztómű felvízi oldalán, ami gyakorlatilag a felettünk lévő folyószakaszokról, vízgyűjtőkről származik, tehát akár több száz kilométerről sodródott ide a hullámok tetején. Emellett sajnos jellemző, hogy a Tisza felsőbb szakaszán gyakorlattá vált a hulladék illegális, hullámtéri lerakása.
Mind a környezet megóvása, mind pedig a vízügyi létesítmények biztonságos üzemeltetése elengedhetetlenné teszi a felhalmozódott katré eltávolítását. A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése ezúttal is a bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történt, az általa megpakolt 200 tonnás uszályt pedig a Jégvirág VII. jégtörőhajó vontatta a Kiskörei Szakaszmérnökség üzemi (téli) kikötőjébe. Az ide kirakodott anyagot közfoglalkoztatottak bevonásával szelektálták. A nagyobb méretű, növényi uszadékokat (fákat) a helyszínen feldarabolták, majd sarangba rakták. A kommunális hulladékot átmenetileg big-bag konténerzsákokban tárolták a szállítás időpontjáig. Ahogyan eddig is, a szilárd hulladék hasznosítható, illetve nem hasznosítható komponensei az NHSZ Tisza Kft. tiszafüredi telephelyére kerültek.
S hogy mi mindent vitt a víz? A strandpapucstól a boros üvegen át a horgász-zsinórig szinte mindent. Az uszadék és a kommunális hulladék együttesen mintegy 1500-2000 négyzetméternyi felületet, 1-3 méteres vastagságban borított be a duzzasztómű előtt. Vízminőség változást ugyan - oldott szennyezőanyagok koncentrációjának emelkedését - nem lehetett kimutatni, de a folyó esztétikai értéke, vizének hasznosíthatósága jelentősen romlott.
A környezeti kárelhárítás során összesen 154 köbméter kommunális hulladékot, 433 köbméter uszadékfát és 3651 köbméter egyéb szerves anyagot emeltek ki Kiskörén a vízből. A szemét
135 hatalmas big-bag zsákot töltött meg. Hasznosítás céljára átadtunk 3,66 tonna „lehalászott” Pet-palackot és 2,86 tonnányi üveget, valamint ártalmatlanításra beszállítottunk a hulladéklerakóba további 2,7 tonna egyéb települési kevert hulladékot.
A felvíz megtisztítása és a hulladékok ártalommentes elhelyezése szeptember 15-ére fejeződött be.