palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Lassan fellélegezhetünk a Közép-Tiszán

Lassan fellélegezhetünk a Közép-Tiszán

A Tisza-tó vízállása az utóbbi napokban a szokásos nyári szint alá csökkent, s a tározó vízkészlete augusztus 18-án reggelre 139,26 millió köbméterre apadt. A Közép-Tiszán és a folyó vízgyűjtőin már leesett és a valószínűsíthető nagyobb mennyiségű csapadék hatására azonban a vízszint emelkedése várható, így a vízkészletek további csökkenése megáll, illetve valamelyest vissza is pótlódik.

Az elmúlt hét elején a vízgyűjtőkön továbbra is jelentéktelen mennyiségű csapadék hullott. A hét végétől azonban már nyugatról nedvesebb és hűvösebb levegő áramlott a Kárpát-medence fölé, jelentős zivatarokat okozva augusztus 17-én. Az esőzés területi eloszlása kiegyenlített volt. Az elmúlt hét nap a legtöbb csapadék a Maros vízgyűjtőjén esett, illetve a Felső-Tiszán hullott még nagyobb mennyiség (az előbbi területen 26,0 mm, ami a sok éves havi átlag 43 százaléka, az utóbbi helyen pedig 21,9 mm, ami a sok éves havi átlag 29 százaléka). Kevesebb csapadékot mértek a Szamos-Krasznán, a Bodrogon és a Körösökön (10,1-14,2 mm). A többi helyen 10 és 22 mm közötti mennyiség hullott le.
A KÖTIVIZIG területén is augusztus 17-én, hétfőn szembesültünk a legtöbb égi áldással. Az elmúlt hét nap átlag csapadékmennyisége 11,0 milliméter volt. A legtöbb csapadék Kiskörén esett (24,7 mm), a legkevesebb pedig Kunszentmártonban (1,4 mm). Karcag térségében 18,2 mm hullott, a Jászságban 10-16 mm, Szolnok környékén pedig 8,4 mm.
A maximum hőmérséklet az elmúlt héten ismét több napon át meghaladta a 35 Celsius fokot. Kánikulai hetünk volt ismét, ami a hét utolsó napjaiban ért véget. A maximum hőmérsékletet augusztus 12-én mértük, 37,6 fokot. A napi maximum 5 napon keresztül elérte, illetve meghaladta a 35 fokot. A napi átlag hőmérséklet pedig 6 napon 26 fok felett alakult, sőt 3 napon át 29 fok közelében is volt! A napi minimumok 4 napon keresztül 19 és 22 fok között mozogtak, a többi napon 16 és 18 C között alakult. Az elmúlt héten 5 forró napunk volt (vagyis, amikor a maximum hőmérséklet meghaladta a 35 fokot), a többi pedig hőség napnak bizonyult (maximum hőmérséklet eléri a 30 fokot).
Kiskörén a mért napi párolgásban is megmutatkozott a kánikula: a kádpárolgás naponta 5-6 mm között változott. Ráadásul az igencsak száraz levegő (relatív nedvesség a 18 százalékot is elérte időnként!) hozzájárult az intenzívebb párolgáshoz. Tegnap (augusztus 17-én) a párolgás már 3 mm alatt maradt.
A Közép-Tiszán mind a vízállások, mind a vízhozamok megközelítették, elérték az emlékezetesen vízhiányos 2012. évi értéket.
A Tisza-tó vízszintje fokozatosan csökkent, így az ott tározott vízkészlet 139,26 millió köbméterre apadt. Augusztus 18-án reggel a vízállás 712 centimétert mutatott a Kisköre-felső vízmércén. Kisköre-alsón a vízállás -320 cm volt, ami egy centiméterrel alacsonyabb az eddig észlelt legkisebb vízszintnél. Szolnokon -277 centimétert mértünk, ami 2 centis „lemaradás” (LKV: -279 cm).  Kisköre-alsón a mért vízhozam augusztus 11-én másodpercenként 69,7 köbméter volt (összehasonlításként a 20 éves augusztusi  havi átlag 360 m3/s), ugyanez Szolnokon másodpercenként 75,7 köbméter volt (augusztusi 20 éves havi átlag 361 m3/s). A tározóból a Jászsági-főcsatornán keresztül augusztus 18-án reggel másodpercenként 3,17 köbméter, míg a Nagykunsági-főcsatornán 22,63 köbméter víz távozott a szomjazó földek felé.
A napokban a Közép-Tiszán és a folyó vízgyűjtőin leesett és a várható nagyobb mennyiségű csapadék hatására vízszint-emelkedések várhatóak.
A talajvízállás az elmúlt héthez képest a legtöbb helyen csökkent. A folyók alacsony szintje hozzájárult a felszín közeli vízkészlet apasztásához. Egy-két helyen volt csupán talajvízállás növekedés. A legnagyobb regisztrált növekedés mértéke csupán 3 cm volt, ami Tápiószőlős térségében fordult elő. Mivel a Nagykunsági-főcsatornában sem lehetett már magasabb vízszintet tartani, Mezőhéknél ismét csökkent a talajvízszint.  A legnagyobb süllyedés a múlt héthez hasonlóan most is Kenderes térségében fordult elő, ahol a csökkenés mértéke 21 cm volt. Augusztus 17-én a Kiskörei szakaszmérnökség területén a terep alatti talajvízszintek 223 és 464 cm között, Karcagon 127 és 390 cm között, Szolnokon 162 és 588 cm között, Mezőtúron pedig 145 és 466 cm között  változtak.
Az OMSZ előrejelzése alapján a következő napokban (aug. 19-24. között) területi átlagban a Tisza vízgyűjtőin igencsak eltérő csapadékmennyiség várható. A keleti vízgyűjtőkre jelentős, 45-50 mm-t jelez előre, a többi helyen 10 és 20 mm közötti csapadékmennyiség várható a Bodrog kivételével, ahol csupán 3 mm valószínű. Ugyanakkor a csapadék várható területi eloszlása nagyon bizonytalan.
A kánikula azonban véget ért, a maximumok 22 és 25 fok között alakulnak majd, miközben az átlaghőmérséklet 20 fok alá csökken, s a minimumok is már csak 14-18 fok között lesznek. 
Amennyiben az előrejelzések beválnak, úgy már nem kell jelentős párolgással számolni, a csapadék pedig folyóink vízszintjének emelkedését fogja eredményezni, így a vízkészletek további csökkenése megáll, illetve vissza is pótlódik valamelyest.