palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Negatív rekord közelében a Tisza

Negatív rekord közelében a Tisza

Kedd reggel Kisköre-alsón -315 centimétert, Szolnokon pedig -270 centimétert mutatott a vízmérce. A Tisza az előbbi helyszínen 6 centiméterre, utóbbinál pedig 9 centiméterre közelítette meg az LKV, azaz a valaha mért legalacsonyabb vízállást. A szőke folyó vízhozama a töredéke az ilyenkor megszokottnak, a talajvíz szintje is csökken.    
Az elmúlt héten a vízgyűjtőkön továbbra sem hullott számottevő csapadék, ráadásul területi eloszlása is hasonlóan alakult, mint az azt megelőző héten.  A legtöbb csapadék most is a Sajó-Hernádon esett (területi átlagban 12,6 milliméter, amely a sok éves havi  átlag 14 százaléka). A legkevesebb pedig csupán 3,7 mm volt a Szamos-Krasznán, amely alatta marad a sok éves havi átlag 5 százalékának. A többi tiszai vízgyűjtőn területi átlagban 5 és 10 mm közötti csapadék hullott.
A KÖTIVIZIG működési területén az elmúlt héten területi átlagban összesen 8,6 milliméter csapadékot mértünk, amelynek a heves zivataroknak köszönhetően változatosan alakult az eloszlása. A legtöbb csapadék Kisújszálláson hullott (22,6 mm), a legkevesebb (2,0 mm) pedig Kunszentmártonban.  Szolnokon, Jászkiséren és Mezőtúron 4 mm alatti csapadékot észleltünk, a többi helyen 5 és 15 mm között változott az eső mennyisége.
A maximum hőmérséklet ugyanakkor az elmúlt héten két nap kivételével mindig 33 Celsius fok fok felett alakult. A legmagasabb hőmérséklet csütörtökön volt, akkor a maximum elérte a 37,0 fokot. A minimumok 21 fok körül mozogtak 3 nap kivételével. A hétvégi hidegfront hatására hűvösebb levegő áramlott hazánk fölé, a minimumok 2 napja már 20 fok alatt maradnak. Július 27-én pedig a minimum már csak 13,2 fok volt.  Az elmúlt héten 4 forró napunk volt, vagyis amikor a maximum hőmérséklet meghaladta a 35 fokot, továbbá 1 hőség napunk (maximum hőmérséklet eléri a 30 fokot), és 2 nyári napunk (maximum hőmérséklet eléri a 25 fokot). Sokat mondó adat: a napi átlaghőmérséklet 4 napon keresztül 28 és 29 fok körül mozgott!
A Kiskörén a mért napi párolgás az egyik forró napon elérte a 10 mm-t, összességében pedig 2 nap kivételével 6 és 10 mm között változott.
Kisköre-felsőn július 28-án reggel a Tisza vízállása 735 cm volt,  Kisköre-alsón -315 cm (legkisebb vízszint, LKV: -321 cm), Szolnokon pedig -270 cm (LKV: -279 cm).  Kisköre-alsón a vízhozam másodpercenként 55 köbméter volt (összehasonlításképp a júliusi 20 éves havi átlag 384 m3/s), míg Szolnokon 74 m3/s-et mértünk (a júliusi 20 éves havi átlag 392 m3/s).  (Mint emlékezetes: az eddig legnagyobb árvíz idején, 2000 tavaszán 1041 centiméterrel tetőzött a folyó, s másodpercenként 2610 köbméteres maximális vízhozamot mértünk.) A Tisza-tóból július 28-án reggel a Jászsági-főcsatornán át 6,08 m3/s, míg a Nagykunsági-főcsatornán keresztül 29,9 m3/s vízmennyiséget vezettünk ki.
A következő napokban a Közép-Tiszán a vízállások továbbra is LKV közeli szinteken maradnak.
A talajvíz szintje az elmúlt héthez képest lényegében mindenhol csökkent. A folyók alacsony vízállásai várhatóan a továbbiakban is apasztani fogják a felszínközeli vízkészletet. Egy-két helyen volt csupán minimális talajvízállás növekedés, a legnagyobb, mindössze 5 cm-es, Kunmadaras térségében fordult elő. A legnagyobb csökkenést (22 cm-t) Karcag körzetében észleltük. Július 27-én a Kiskörei szakaszmérnökség területén a terep alatti talajvízszintek 216 és 444 cm között, Karcagon 120 és 379 cm között, Szolnokon 158 és 576 cm között, Mezőtúron pedig 159 és 526 cm között  változtak.
Az OMSZ előrejelzése alapján a következő napokban (júl. 28. – aug. 3.) a területi csapadék összege 9 és 32 mm között valószínű, a legtöbb a Sajó-Hernádon (32 mm), a legkevesebb pedig a Maroson (9,1mm).  A többi vízgyűjtőn várhatóan 12 és 25 mm között alakul majd a csapadék mennyisége. 
Szintén az OMSZ szerint augusztus 2-án várható jelentősebb csapadék a Tisza jobb oldali vízgyűjtőin. A hétvégére ugyan ismét 30 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók, de a múlt hetihez hasonló kánikula előreláthatólag nem tér vissza a következő napokban, az átlaghőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.
Amennyiben az előrejelzések beválnak, úgy a továbbiakban a párolgás már nem lesz olyan intenzív, mint az elmúlt napokban, és a várható csapadék is lehullik, akkor a vízkészletek további csökkenése mérséklődik, és tartható lesz a jelenlegi állapot.