palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2011.01.11.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2011.01.11.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

 

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Felső-Tisza vízgyűjtőjén területi átlagban jelentéktelen mennyiségű csapadék hullott. Az enyhe időjárás miatt folyamatosan olvad a hó, amely a Tiszán és mellékfolyóin közepes méretű árhullámot indított el. A Tisza Tiszafüredig árad, alatta végig apad. Ma reggel Tiszafürednél 604 cm, Kisköre-alsónál 707 cm (II. fok 700 cm), Szolnoknál 777 cm (II. fok 750 cm), Tiszaugnál 684 cm, volt a vízszint. A Közép-Tiszán az apadás várható üteme az elkövetkezendő nap során 8-12 cm lesz.


A Zagyva-Tarna rendszerben a mellékágakon 20-80 cm-es vízszintemelkedések figyelhetők meg. Ma reggel Hatvannál 281 cm, Szentlőrinckátánál 235 cm, Jászteleknél 397 cm áradó (I. fok 350 cm) volt a vízállás. A Tarna vízállása ma reggel Verpelétnél 136 cm, Tarnamérán 186 cm, Tarnaörsnél 294 cm, áradó volt.
A Körösök külföldi vízgyűjtőin 15-125 cm-es vízszintemelkedések alakultak ki, amelyek lelassítják, sőt meg is fordítják a Hármas-Körös apadását. Mezőtúr-Árvízkapunál ma reggelre 2 cm-es vízszintemelkedést regisztráltak. A vízállás ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 614 cm (I. fok 600 cm) áradó, Szarvasnál 701 cm változatlan, (II. fok 700 cm), Kunszentmártonnál 756 cm, apadó volt.
A hóolvadás következtében a Hortobágy – Berettyón újból kis mértékű áradást tapasztalhatunk. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös alakítja a vízfolyás vízjárását. Ma reggel Borznál 377 cm (III. fok 350 cm) változatlan, Mezőtúr-Árvízkapunál 614 cm (I. fok 600 cm), apadó volt a vízállás.

Ma reggel a Tisza középső és alsó szakasza jégmentes volt. A Zagyván Szászberek fölött parti jég van, alatta még kisebb nagyobb megszakításokkal áll a jég.

 

Árvízvédelem:

A Kisköre-alsó vízmércén mért apadó vízállásra tekintettel tegnap este 18.00 órakor megszüntettük az árvízvédelmi készültséget a Tisza-tó körüli védelmi szakaszunkon, illetve I. fokúra mérsékeltük a készültséget a Tisza jobb partján Kisköre és Doba, a bal parton Pusztataskony és Fegyvernek között.

Működési területünkön az alábbi védekezési fokozatok vannak érvényben:
I. fok 154 km hosszon:

A Zagyva mentén Újszász-Jánoshida, a bal parton Szászberek-Jászalsószentgyörgy között
A Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól a Mezőtúr-Árvízkapuig tartó szakaszon
A Tisza jobb partján Kisköre és Doba között
A Tisza bal partján Pusztataskony és Fegyvernek között

II. fok 268 km hosszon:

A Tisza jobb partján Doba és Lakitelek közötti szakaszon
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád közötti szakaszon
A Hármas-Körös jobb partján Csonrágdtól Kunszentmártonig tartó szakaszon
A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

III. fok 52 km hosszon:

A Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcag és Kisújszállás között

A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Kiskörei vízlépcső védelme érdekében.

Árvízvédekezési munkálatok:

Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatmérséklés miatt a védekezésben résztvevők létszáma is csökkent, az elmúlt 24 órában 471 fő vett részt a védekezésben.
A szivárgó és fakadóvizek átemelése érdekében folyamatosan szivattyúzunk Tószeg és Tiszasüly belterületén, a tiszaburai templomnál, valamint a Tiszakürti, a Tőkefoki és a Tiszaugi szivattyútelepnél, illetve az elöntött területek vízmentesítése érdekében a Fekete Holt-Körösnél  illetve a Gyoma-Mámai holtágnál is. A helyreállított Zagyvarékasi szivárgórendszer vízelvezető csatornája megfelelően működik, a káros vizeket elvezeti a Jegyző-érbe. Szolnokon a Paprika utcánál a mentett oldali szivárgó- és fakadóvíz átemelése 2 db záporszivattyúval szakaszosan üzemel, mely jelentős vízszintcsökkenést jelent a környező területeken. A Gutenberg téri drénaknákból a fakadóvizek szivattyúzása folyamatos, a Milléri ellennyomó medencéknél folyamatos vészőri figyelőszolgálatot látunk el.

Belvízvédelem:

Az elmúlt 24 órában az enyhe időjárás hatására a KÖTI-KÖVIZIG területén az elöntött területek nagysága már meghaladja a 63 ezer hektárt, jelenleg mintegy 63 800 hektárt borít belvíz. Működési területünkön a legnagyobb elöntés, több mint 11 ezer ha, a Ceglédi belvízvédelmi szakaszon található, ahol az elöntött területek nagysága a tegnapi nap meghaladta az eddig mért legnagyobb mértéket (2007-ben 7 900 ha). 
Belvízvédekezési fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás, továbbra is II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 54 855 hektár van víz alatt, ami a mezőgazdasági területek több mint 10 %-a. Az elmúlt 24 órában 41 stabil és 28 mobil szivattyútelep összesen 5,1 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 183 fő vett részt. A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik. Köröstetétlen Önkormányzata a település védelme érdekében az ideiglenes csatorna kiásását folytatta a közeli befogadó Gerje főcsatorna felé. A Tiszanána melletti szennyvízátemelőnél homokzsákos elzárással próbálják a megakadályozni a felgyülemlett szennyezett belvíz ráfolyását a lakott területekre. Jászalsószentgyörgy, Alattyán, Pusztamonostor önkormányzatai is védekezési munkákat végeznek. A Zagyva Pusztamizsei holtágára telepített szivornya üzemel, hatására 10-15 cm-es vízszintcsökkenés észlelhető a Jásztelek belvízeit befogadó holtágon. A Jásztelek-Jászapáti közötti műúton, illetve Örményes belterületén, valamint a Fegyveznek és a 34. számú főutat összekötő műúton továbbra is időszakos vízátfolyás tapasztalható.
A Német-éri belvízcsatorna vízszintcsökkentéséhez szivattyúzásra van szükség, a magas vízszint miatt ugyanis a Nagyiváni szükségtározóba történő gravitációs vízbevezetés már nem megoldható. A Mezőhéki önkormányzat folytatta a Harangzugi I főcsatorna kotrását, Mezőtúr önkormányzata pedig az Álomzugi I-es társulati csatorna medertisztítását. A Kunhegyeshez közeli juhásztanyánál a Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével folyamatosan szivattyúzunk, illetve folytatódik a közeli belvízcsatorna kotrása. A belvízzel elöntött terület víztelenítése érdekében a Máma-Tőkefoki belvízcsatorna elágazásainál lévő nyílások eltömítésével igyekszünk megakadályozni a Csépa és Csongrád közötti területek további elöntését, és szivattyút biztosítunk a Mezőtúr-Tiszazugi VGT részére a további védekezéshez.
A fokozódó belvízi veszélyeztetettség miatt Igazgatóságunk a Vízgazdálkodási társulatokkal és az érintett önkormányzatokkal közösen összeállította a belvízcsatornák állapotának, vízszállító- és befogadó képességének javítására irányuló legszükségesebb beavatkozások tervezetét, felkészülve a belvíz okozta károk kivédésére. A működési területünkön lévő települések belvízi veszélyeztetettségét fokozottan figyelemel kísérjük, mielőbbi beavatkozások érdekében. 

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, folytatják a Máma-Tőkefoki csatorna kotrását a Gyova-Mámai Holt-Tisza vízszintcsökkentése érdekében. A Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik fokozott üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést. A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 13 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Tiszaörs, Mezőhék, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Örményes, Jászkisér, Újszilvás, Sarud, Kétpó, Abádszalók). 21 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Mezőtúr, Nagyrév, Jászalsószentgyörgy, Tiszaföldvár), míg 9 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Kunszentmárton, Cegléd és Nyársapát) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Borongós, párás, ködös időre van kilátás, több helyen várható eső, zápor, de a területi átlagban holnap reggelig csupán 1-3 mm valószínű. Szerdán napközben nyugatira forduló áramlással előbb hidegfront vonul át térségünk felett, ezt csütörtökön egy melegfront követi, amely pénteken hagyja el a Kárpát-medencét. Emiatt többnyire erősen felhős időre lehet számítani, sokfelé esővel, záporral, északkeleten és a hegyekben hó is lehet. A lehulló csapadék mennyisége napi bontásban többfelé elérheti a 10, sőt egyes vízgyűjtőkön a 20 mm-t. A hétvégén egy délről benyúló anticiklon hatására csendesebbre fordul az idő. Erősen felhős, párás, ködös, és napos területek egyaránt lesznek, számottevő csapadék nem várható. A jövő hét első napjaiban fokozatosan egyre hidegebbre fordul az idő. A 0 fok magassága jelenleg 1500-2000 m között változik, szerdára átmenetileg több helyen 1000 m alá süllyed, majd ismét 1500-2000 m közé emelkedik.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető