palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: 2200 köbméternyi uszadék

Tisza-tó: 2200 köbméternyi uszadék

A Kiskörei Vízlépcsőnél felhalmozódott, mintegy 2200 köbméter szerves anyagú uszadéktól és kommunális hulladéktól mentesítjük a Tisza-tavat az április 22-e óta elrendelt harmadfokú környezeti kárelhárítási készültség során.

 

Minden évben visszatérő probléma, hogy jelentős mennyiségű katré (növényi eredetű törmelékanyag, uszadék) és szemét gyűlik össze a duzzasztómű felvízi oldalán, ami gyakorlatilag a felettünk lévő folyószakaszokról, vízgyűjtőkről származik, tehát akár több száz kilométerről sodródott ide a hullámok tetején. Mind a környezet megóvása, mind pedig a vízi létesítmények üzemeltetése szükségessé teszi az ezúttal 2200 köbméterre becsült mennyiségű hulladék eltávolítását.
A vízlépcsőnél megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése úszó-rakodó munkagéppel történik, az általa megpakolt uszályt pedig a Jégvirág VII. jégtörőhajó vontatja át a Kiskörei Szakaszmérnökség üzemi (téli) kikötőjébe.
Az ide kirakodott anyagot közfoglalkoztatottak bevonásával szelektáljuk. A nagyobb méretű, növényi uszadékokat (fákat) a helyszínen feldaraboljuk, majd sarangba rakjuk. A kommunális hulladékot átmenetileg big-bag konténerzsákokban tároljuk a szállítás időpontjáig. Ahogyan eddig is, a szilárd hulladék hasznosítható, illetve nem hasznosítható komponensei a Remondis Tisza Kft. tiszafüredi telephelyére kerülnek.