palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó

Tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó

Negatív hulladék-kibocsátású vízitúrát szervezett vasárnap a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A nyolcvanöt aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de harminchat zsáknyi szemét, két vashordó és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát - közölte igazgatóságunkhoz eljuttatott közleményében a civil szervezet.

Túrakenukkal vágott neki a Tisza-tónak április 26-án az egri székhelyű, poroszlói bázissal rendelkező, főként vízitúrák szervezésével foglalkozó, lelkes fiatalokból álló Békatutaj Egyesület nyolcvanöt lelkes aktivistája, hogy a gyalogosan, vagy motorcsónakkal nem megközelíthető területekről is összegyűjtse a tó felszínén úszó szemetet. A téli csökkentett vízszint miatt a Tisza-tó zsilipjei zárva voltak, így a folyón úszó szemét az elmúlt időszakban nem juthatott be a víztározóra. Az aktivisták így sem maradtak munka nélkül, egyszerre négy csapat gyűjtötte a szemetet Poroszló és Sarud térségében. A vízről és a nádasokból összesen harminchat zsák szemetet, néhány gumiabroncsot, és két vashordót gyűjtöttek össze.
A program április végi időzítése azért is ideális, mert a növényzet ilyenkor még gyér, és a nádasok mélyén rejlő szemét is könnyebben megközelíthető. A Madárpart Kerékpáros Pihenővel, Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft-vel, az OTP Sportkör Természetjáró Szakosztályával, valamint a sarudi Eurostrand Campinggel együttműködésben végrehajtott szemétszedő akció során az ország egyik legszebb vízi paradicsoma tett egy apró lépést a sikeresebb szezonnyitás felé.
- Büszkék vagyunk rá, hogy idén a szokásosnál is nagyobb területet sikerült bejárnunk. Az általunk megtisztított területen gyakorlatilag nem lehet szemetet látni. Sajnáljuk ugyanakkor, hogy ilyen akciókra még szükség van, és - bár talán egyre kevesebben - még mindig túl sokan vannak azok az emberek, akik nem tudnak a természetben kulturáltan viselkedni, és nem odaillő nyomokat hagynak maguk mögött - fogalmazott Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület vezetője.