palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Vízügyi múltunk négy kötetben

Vízügyi múltunk négy kötetben

A Vízügyi Történeti Füzetek sorozat 18. részeként megjelent Szolnok és a Közép-Tisza vidék Vízügyi Múltja IV. kötete, amelynek bemutatóját az idei víz világnapi rendezvények nyitányaként pénteken tartotta a KÖTIVIZIG. A 1975-től 2010-ig tartó időszak eseményeit átfogó könyvet akár igazgatóságunk tükrének is nevezhetnénk.

 

A Szolnoki Szakaszmérnökség tanácstermében rendezett bemutatón elsőként Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője méltatta a művet. Kitért arra, hogy nemzetközi összehasonlításban is van helyünk, mint fogalmazott: a vízügyi szakmában van spiritusz. Hangsúlyozta: a sorozat a magyar vízügyi ágazatban egyedülálló módon mutatja be a Közép-Tisza térsége több mint ezer évet felölelő vízügyi múltját.
A Vízügyi Történeti Füzetek sorozat történetébe pillanthattunk bele Pálhidy Csaba, a Szolnok és a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Múltja III. kötete (1945-1975) társzerzőjének szavaiból.
Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója beszédében hiánypótlónak, egyedinek nevezte a könyvet, amellyel a szerző egy gazdag, sokrétű szakmai munkára támaszkodó, forrásértékű művet hozott létre.
Fejér László, a kötet szerzője elárulta: 2009-ben, a hidrológusok szilveszterén Lovas Attila adta az ötletet, hogy össze kellene foglalni az 1975-től máig tartó, eseményekben bővelkedő időszakot a sorozat keretében. Az alkotó megemlítette, hogy munkájához nagy segítséget adtak a KÖTIVIZIG Vízgazdálkodási Évkönyvei, a Közép-Tisza című igazgatósági lap cikkei, a személyes interjúk, a külső források közül pedig az Új Néplapban megjelent írások. Végül köszönetet mondott mindenkinek, aki a kötet megjelenéséhez támogatást, segítséget nyújtott.