palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Jól halad az árvízbiztonsági projekt

Jól halad az árvízbiztonsági projekt

Az ütemtervnek megfelelő a készültsége az árvízi biztonság növelését célzó, négy vízügyi igazgatóságot érintő fejlesztésnek – derült ki a projekt előrehaladását bemutató, augusztus 29-én Szolnokon, 30-án pedig Tiszafüreden tartott sajtónyilvános rendezvényeken.

Szolnokon Szalay Ferenc, a vármegyeszékhely polgármestere, Tiszafüreden pedig F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Tisza-tó miniszteri biztosa és Újvári Imre, Tiszafüred polgármestere köszöntőjét követően Harsányi Gábor, a KÖTIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese tájékoztatta a meghívottakat a fejlesztés részleteiről.
Mint mondta: az „Árvízi biztonság növelése a Közép-Tisza völgyben” elnevezésű, 7,5 milliárd forint támogatású projekt keretében megvalósuló beavatkozások olyan területekre fókuszálnak, ahol a fejlesztések elengedhetetlenek a Tisza árvizének biztonságos levezetéséhez, így az egész Tisza-völgy árvízbiztonságának javításához.
Konzorciumvezető az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A konzorciumi tag vízügyi igazgatóságok: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG), Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG), Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) és Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉMVIZIG).

A fejlesztés az alábbi projektelemeket tartalmazza:
•    A Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciója
•    Martfű Tisza bal parti töltés áthelyezése
•    A Hortobágy-Berettyó bal parti árvédelmi töltés helyzeti állékonyságának javítása mintegy 13 km hosszan
•    A Tisza folyó bal parti töltéskorona helyzeti állékonyságának javítása 37 km-en
•    A Hernád folyó műtárgyainak rekonstrukciója

Elhangzott az is, hogy a KÖTIVIZIG területén Martfűnél a Tisza bal parti töltésének áthelyezése szükséges mintegy 800 méter hosszan, miután folyó veszélyesen megközelítette a töltéslábat. A készültség ezen a helyszínen meghaladja a 40 százalékot. A Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciója keretében a hullámverés elleni kőművek helyreállítása összesen 1593 méter hosszban, pótlása pedig 2260 méter hosszban történik meg – e munkák majdnem kétharmada már be is fejeződött. Szintén véget ért a Kis-Tisza és a IV. számú szabályozó műtárgyak rekonstrukciója. A hidromechanizációs kotrások a következő víztereket érintik: az I. számú öblítő csatornát 60 méteren, a IV. sz. öblítő csatornát 1754 méteren, a Kis-Tisza alsó bekötését 300 méteren, a VIII. sz. öblítő csatornát 2759 méteren, a Kisfüredi-fokot 1287 méteren, a Kis-Tiszát 4600 méteren, valamint a IX. sz. öblítő csatornát 3038 méter hosszban. További kotrások színhelye a Jászsági-főcsatorna torkolati szakasza (0+000 - 0+050 csatornakilométer), az idén 50 éves Kiskörei vízlépcső felvízi várakozótere, valamint a Téli-kikötő bejárata.
A projekt fizikai befejezése: 2023.11.30.