palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Hűvös, száraz október

Hűvös, száraz október

Folytatódott a száraz ősz térségünkben. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére októberben átlagosan 11,3 milliméter csapadék hullott, ami alig harmada az ilyenkor szokásosnak. A nyári hónapoktól és a szeptembertől eltérően a második őszi hónapot a sokévi átlagnál alacsonyabb havi középhőmérséklet jellemezte.

A KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásainak adatai alapján ez év októberében területi átlagban mindössze 11,3 milliméternyi csapadékot regisztráltunk, ami 24,5 mm-rel marad el a sokéves 10. havi átlagtól. Ez a csekély mennyiség is október 6. és 13. között hullott le. Említésre méltó nagyobb esőt (12,9 mm) csak Törtelen mértek 6-án. A legtöbb havi csapadék is ehhez a településhez köthető (24,8 mm), míg a legkevesebb (5,6 mm) Jászkiséren érte a felszínt. Az idén eddig területi átlagban 310,9 mm csapadék hullott az igazgatóság működési területére, ami 130 mm-es hiányt mutat a sokévi adatokhoz képest. Míg januárban, februárban és különösen májusban több csapadék esett az adott havi sokévi átlagnál, a többi hónapban rendre alatta maradt.  
A Jászkunság székhelyén októberben 10,1 Celsius fokos havi átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 0,7 fokkal alacsonyabb a sokéves 10. havi átlagtól. A legmelegebbet 4-én tapasztalhattuk (25,4 fokot), a leghűvösebbet pedig 27-én, amikor mínusz 2 fokig hűlt le a levegő.
A havi napfénytartam 185,2 órát tett ki.

A 2021 októberében lehullott csapadék mennyisége a KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre                              9,6
Jászkisér                           5,6
Tiszasüly                           5,8
Jászberény                      10,5
Karcag                             10,9
Kisújszállás                       9,3
Kunhegyes                      11,2
Mezőtúr                             8,1
Kunszentmárton              13,6
Törtel                               24,8 
Szolnok                           15,2