palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Környezeti kárelhárítás Befejeződött az uszadékszedés Kiskörén

Befejeződött az uszadékszedés Kiskörén

Ma délelőtt véget ért a Kiskörei vízlépcsőnél elrendelt III. fokú vízminőségvédelmi kárelhárítási készültség. Ennek keretében a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság június 14. és december 19. között a duzzasztómű felvizéről 436 köbméter kommunális hulladékot (jórészt PET-palackot), 557 (erdei) köbméter tüzelőanyagként hasznosítható szerves anyagot (uszadékfát) és 8254 köbméter egyéb szerves anyagot távolított el.

A tavaszi árhullámokat követően rekord mennyiségű, uszadékfából és háztartási szemétből - főleg műanyagokból - álló szennyezés érkezett a Kiskörei vízlépcsőhöz, ami az első olyan műszaki létesítmény, ami megállíthatja a szemétáradatot, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől. A felhalmozódott uszadék egyrészt a turisztikailag frekventált terület környezetét szennyezi, másrészt veszélyezteti a vízlépcső elzáró szerkezeteinek, illetve azok mozgató berendezéseinek üzembiztonságát, ezért nélkülözhetetlen az eltávolításuk.
A KÖTIVIZIG ezúttal is vízminőségi kárelhárítási készültség keretében végezte – a partról és a vízről egyaránt - a felgyülemlett uszadék és hulladék kiemelését a Tisza folyóból, a Tisza-tavi öblítő csatornákról, a tározó egyes medencéiből és a duzzasztóműnél. A vízlépcső felvízi oldalán ebben az évben feltorlódott kommunális hulladékkal kevert uszadékmező maximális felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, s közvetlenül a duzzasztó előtt a vastagsága a 3 métert is meghaladta.
A műtárgynál megrekedt szilárd kommunális és szerves hulladék kitermelése az elmúlt években már  bevált módszerrel, úszó-rakodó munkagéppel történt, az általa megpakolt 200 tonnás uszályt pedig jégtörő hajó vontatta a KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökségének üzemi (téli) kikötőjében kialakított és idén kibővített rakodótérhez. Az ide kirakodott anyagot önkéntesek közreműködésével szelektálták, elszállították, illetve újrahasznosították.