palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Víz világnap óvodásokkal

Nem maradt minden szárazon a szandaszőlősi Eszterlánc oviban március 18-án, ahol víz világnapi programmal várták az apróságokat. A pedagógusok - a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közreműködésével - lényegében a felelős és fenntartható vízgazdálkodás "magját" vetették el a kis fejekben.

A Szolnok Városi Óvodák Eszterlánc Tagintézményében szinte minden hétköznap víz világnapot tartanak, hiszen a vízzel összefüggő tevékenységek szinte minden pedagógiai projektben tetten érhetők. Az oviban a természet tiszteletére és környezettudatosságra való nevelés, ezen belül a vízhez kapcsolódó ismeretanyag élményszerű és játékos átadása kiemelten fontos - hangsúlyozta Kovács Annamária vezető óvónő.
Az itt dolgozó, 102 apróságot nevelő szakemberek, az idejáró kicsik és szüleik szemmel láthatóan nagy gondot fordítottak az előkészületekre, mindenütt víz világnapi díszletek fogadtak, a gyerekek és szülők pedig közösen készítettek különféle technikákkal alkotásokat erre az alakalomra.
A víz világnapi programot úgy szervezték meg a négy csoportos óvoda pedagógusai, hogy  különböző tevékenységeket kínáltak a gyerekeknek. Az első helyiségben a kicsik látványos kísérletekkel játékosan ismerhették meg a víz legfontosabb fizikai és kémiai tulajdonságait, így például azt, hogy oldószer a víz, mi zajlik az örvényben, s a víz mozgási energiája mire képes. A további helyiségekben vizes ügyességi játékok várták a gyerekeket, valamint az élményszerű,  játékos tapasztalatszerzés jegyében a víz sűrűségével összefüggő feladatokban próbálhatták ki magukat, illetve új ismeretekkel gazdagodhattak. Miután minden ovis teljesítette az egyes állomásokon az aktuális feladatokat, a legnagyobb csoportszobában  gyűltek össze a délelőtt fénypontjára, a bábelőadásra. Csakhamar meg is érkezett a vízi manó és bekonferálta az előadást, amit a korosztályukhoz képest meglepő csendben vártak a lurkók. A három óvónő által írt és eljátszott, a vízvédelemről és víztakarékosság fontosságáról szóló tanmese teljesen elvarázsolta a kicsiket, erről arckifejezésük, őszinte döbbenetük, majd önfeledt kacajuk tanúskodott.
Az Eszterlánc óvodába járó kisgyerekeknek a víz világnapi program részeként ajándékkal kedveskedett a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, valamint a  Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt.
Ezúton is köszönetünket fejezzük az intézmény pedagógusainak a szervezésért és a lebonyolításért, az ide járó kicsiknek az aktivitásért és szüleiknek az együttműködésért.
Képeinken a víz világnapi délelőtt egy-egy pillanatát örökítettük meg.