palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés

Vízkár elhárítási védekezés

Szabad az út a vízlépcső üzemi hídján

Újra használhatják a gátonjárási engedéllyel rendelkezők a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídját, amit a jeges árvíz elleni védekezés idejére zártunk le a forgalom elől.

 

Elérte Szolnokot a jeges ár

A Tiszán Tiszapüspöki, illetve Óballa közelében az összetorlódott álló jégből kialakult jeges ár elérte Szolnokot, a megyeszékhelyen jelenleg mintegy 40-50 százalékos jégzajlás tapasztalható.  A Kisköréről reggel elindult, túlnyomórészt a felsőbb folyószakaszokon összegyűlt zajló, uszadékkal keveredett jégtömeg jelenleg Kőtelek térségében jár. Kiskörén a zajló jéggel érkező árhullámot a jégtörő hajók segítségével problémamentesen sikerült a vízlépcsőn átvezetni. A KÖTIVIZIG 16 órakor megkezdte a duzzasztást 660 cm-es vízállásnál.

Bővebben...

 

Szolnokhoz közeledik a jeges áradat

A Kisköréről reggel elindult, túlnyomórészt a felsőbb folyószakaszokon összegyűlt zajló, uszadékkal keveredett jégtömeg jelenleg Kőtelek térségében jár. Időközben a Tiszapüspöki, illetve Óballa közelében az összetorlódott álló jég is lendületet vett. Az utóbbiból kialakult jeges ár a számítások szerint várhatóan a késő délutáni, kora esti órákban éri el Szolnokot, míg a Kisköréről elindult jégzajlás megjelenése a megyeszékhelyen a késő esti, éjszakai órákban valószínű.

Bővebben...

 

Megindult a jégtömeg Szolnok felé

Ma reggel 7.30-kor a Kiskörei tározóban Tiszanána-Dinnyéshát térségében (409,8 folyamkilométer szelvényben) a feltorlódott jég megindult. Tegnap a KÖTIVIZIG duzzasztással megemelte a felvízszintet, így megközelítően 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában, amelynek egy része, mintegy 3 hektáron befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs található. A Tiszacsegén elsodródott komp tegnap a késő délutáni órákban a Sarudi medencébe sodródott ki. A torlasz megindulása vagy további apadása esetén a medencébe kiúszott jégtömeg és vele együtt a komp is visszasodródhat a főmederbe. A duzzasztást ma reggel 8:20-kor megszüntettük.

Bővebben...

 

Jeges ár közelít Szolnokhoz

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Kisköre alatti folyószakaszon változó intenzitású jégzajlás tapasztalható, amely folyamatosan közelít Szolnokhoz. Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban. Ezért felhívjuk a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak a figyelmét arra, hogy azokat lehetőség szerint a mederből távolítsák el, ha erre nincs mód, a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén erősítsék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosai, üzemeltetői  szintén számítsanak a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

 
További cikkeink...