palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Vízhiány elleni védekezés

Vízhiánykár-elhárítási gyakorlat a Közép-Tiszán

Szimulált, ám nagyon is valósághű időjárási helyzetben állt helyt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság érintett szakembergárdája a napokban megtartott védelmi gyakorlaton. Az elképzelt szituáció szerint a szélsőségesen magas hőmérséklettel párosuló tartós aszály és a jelentős párolgási veszteségek miatt fokozott vízhiány alakult ki a térségben, így a vízkészletek megőrzése érdekében megtett intézkedések ellenére szükségessé vált a Körös-völgyi vízpótlás korlátozása. A gyakorlat részeként tömeges halpusztulást is előidézett a hőhullám, ezért vízminőségi kárelhárítás is zajlott.

Módosítás: (2017. június 29. csütörtök, 09:35)

Bővebben...

 

Tovább csökkent a vízkészlet

Kétszázezer köbméterrel csökkent az elmúlt héthez képest a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet. A szeptember közepén számított 170,8 millió köbméterről mára 170,6 millióra apadt a tározott vízmennyiség, ebből – a múlt hetihez azonos térfogatot - 138,5 millió köbmétert képvisel a Tisza-tó.

Bővebben...

 

Még mindig hiány van vízből

Megfelelő tiszai utánpótlás híján az elmúlt héten tovább csökkent a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet. Mostanra 170,8 millió köbméterre fogyatkozott a tározott mennyiség, ebből 138,5 millió köbmétert a Tisza-tó fogad be. Mindkét adat a legalacsonyabb május óta. Mivel a hidrometeorológiai helyzet alapvetően nem javult, változatlan érvényben van a Körös-völgyi vízátvezetés mérséklése.

Bővebben...

 

Ilyen kevés víz idén nyáron még nem volt a Tisza-tóban

A hét elejére az idei legalacsonyabb értékre, 172 millió köbméterre csökkent a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló vízkészlet. Ebből a Tisza-tó 138,8 millió köbméterrel részesedik, ami jóval alatta marad a szokásos nyári vízszint időszakában tapasztaltnál, sőt kevesebb, mint az augusztus 19-én számított mélypont. Szerencsére mindez nem tartós állapot, a vízgyűjtőre hétvégén lehullott csapadék révén ismét növekszik a tározó vízkészlete. 

Bővebben...

 

Egyre fogy a tározott vízkészlet

A mezőgazdasági vízigények jelentős csökkenése ellenére mostanra 175,3 millió köbméterre apadt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet. Ez 17,1 millió köbméterrel kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.

Bővebben...

 
További cikkeink...