Magyarország

feed-image

Vízhiány elleni védekezés

Ilyen kevés víz idén nyáron még nem volt a Tisza-tóban

A hét elejére az idei legalacsonyabb értékre, 172 millió köbméterre csökkent a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló vízkészlet. Ebből a Tisza-tó 138,8 millió köbméterrel részesedik, ami jóval alatta marad a szokásos nyári vízszint időszakában tapasztaltnál, sőt kevesebb, mint az augusztus 19-én számított mélypont. Szerencsére mindez nem tartós állapot, a vízgyűjtőre hétvégén lehullott csapadék révén ismét növekszik a tározó vízkészlete. 

Bővebben...

 

Egyre fogy a tározott vízkészlet

A mezőgazdasági vízigények jelentős csökkenése ellenére mostanra 175,3 millió köbméterre apadt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet. Ez 17,1 millió köbméterrel kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.

Bővebben...

 

Ismét vízkorlátozásra van szükség

Mivel újra kedvezőtlenül alakulnak a hidrometeorológiai körülmények, s az elkövetkezendő napokban sem számíthatunk Tisza vízgyűjtőjére lehulló jelentős mennyiségű csapadékra, ismét szükségessé vált a Körös-völgyi vízpótlás első ütemű korlátozása. Az Országos Műszaki Irányító Törzs jóváhagyásával meghozott intézkedésnek megfelelően augusztus 31-én reggel megkezdtük az előírt, másodpercenkénti 16 köbméteres vízátvezetés csökkentését. A szabályozó műtárgyak beállításának végeztével 11 köbméter víz áramlik a Tiszából – a Nagykunsági-főcsatornán keresztül – a Hármas-Körösbe.

Módosítás: (2015. november 12. csütörtök, 14:42)

Bővebben...

 

Megszüntettük a vízkorlátozást

Az elmúlt napokban lehullott csapadék ugyan nem eredményezte a várt vízhozam-növekményt a Tiszán, de arra elegendő, hogy a Tisza-tóban tárolt vízkészlet pótlásával párhuzamosan a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás augusztus 17-én elrendelt korlátozását augusztus 24-én 8 órától megszüntessük. Jelenleg az igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet 192,4 millió köbméter, ami 20,5 millió köbméterrel több, mint egy héttel ezelőtt.

Bővebben...

 

Feltöltődik a Tisza-tó

Az elmúlt napokban a vízgyűjtőre lehullott csapadék lehetővé teszi a Tisza-tó – a hosszú aszályos időszak alatt - 159,4 millió köbméterre apadt vízkészletének fokozatos visszapótlását, emiatt azonban a Közép-Tiszán továbbra is stagnáló, az eddig észlelt legalacsonyabb vízálláshoz közelítő vízszintek várhatóak.

Bővebben...

 
További cikkeink...