Magyarország

feed-image

Címlap Tisza-tó Hallépcső

Hallépcső

A halak otthon érzik magukat az ökológiai folyosóban

A halak szívesen használják a Komplex Tisza-tó Projekt keretében megépült – országosan egyedülálló méretű – kiskörei ökológiai folyosót, amely biztosítja a folyóban és a tóban élő vízi állatvilág folyamatos közlekedését, megkerülve a duzzasztóművet. Az eddig elvégzett biológiai vizsgálatok szerint a tavaly ősszel átadott hallépcső nem csak az átjárhatóság feltételeit teremtette meg, de hosszabb távon halak élőhelyeként is funkcionál majd – hangzott el csütörtökön, a KÖTIVIZIG Kiskörén tartott sajtótájékoztatóján.

Bővebben...

 

Hallépcső madártávlatból

Az amatőr és profi fotósok körében is hamar népszerűvé vált a Komplex Tisza-tó Projekt keretében tavaly átadott kiskörei ökológiai folyosó, s nem csak a földfelszínről, hanem madártávlatból is. Tóth Gábor kollégánk a hallépcsőről szombaton, drónnal készített videofelvételét ajánljuk most figyelmükbe.

 

 

„Hódlépcső” Kiskörén

Kollégánk a minap kapta lencsevégre Európa legnagyobb testű rágcsálóját, a hódot (Castor fiber) a kiskörei hallépcső középső szakaszán. Megfigyelése szerint az állat a tavaly átadott ökológiai folyosó pihenőtavában ütött tanyát. Mint videofelvételünkön látható, otthonosan érzi magát az új műtárgy-komplexumban a hazánkban védelem alatt álló faj egyede.

Bővebben...

 

Biztonságban áttelelhetnek a halak a kiskörei hallépcsőben

Több természetkedvelő és horgász érdeklődött arról, hogyan telelhetnek át a halak a Komplex Tisza-tó projekt részeként tavaly átadott kiskörei hallépcsőben, szükséges-e valamilyen védekezés a faggyal szemben? Nos, az ökológiai folyosó mentén kialakított három pihenőtó éppen a biztonságos áttelelésüket szolgálja.

Módosítás: (2015. február 12. csütörtök, 10:22)

Bővebben...

 

Tisza-tó: próbaüzemben a kiskörei hallépcső

Olyan létesítményt hoztunk létre, amelyre az egész térség büszke lehet – mondta a Tisza-tavi ökológia folyosó (hallépcső) próbaüzeme alkalmából Kiskörén október 28-án tartott sajtótájékoztatón Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Bővebben...

 
További cikkeink...