Magyarország

feed-image

Címlap Védekezés Környezeti kárelhárítás

Környezeti kárelhárítás

„Amióta itt ember él, a Tiszából nyeri mindenét”

A Tiszán levonuló ciánszennyezés óriási sokk volt a természetnek, de a tervszerű vízkormányzásnak köszönhetően a Tisza-tó több mint 90 százalékán és a hullámtéri vízfelületekről sikerült távol tartani a szennyezést – idézte fel a 14 éve bekövetkezett környezeti katasztrófa eseményeit Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója a Tisza Élővilága Emléknapja idei rendezvényén, amelyen beszédet mondott Máthé György esperes-plébános és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is.

Bővebben...

 

Tizenhárom éve történt a ciánkatasztrófa

Tizenhárom évvel ezelőtt a romániai Nagybánya mellett egy ausztrál—román tulajdonú bányászati melléktermék-ülepítő cianidos zagytározó töltése átszakadt, s a mérgező szennyezőanyag a Zazaron, a Láposon és a Szamoson keresztül bejutott a Tiszába. Olyan  mérvű környezeti katasztrófa érte a szőke folyót, amelyre addig nem akadt példa. A károk mérséklésére, a sejtméreg koncentrációjának csökkentésére egyedül a Tisza-tónál nyílt beavatkozási lehetőség. A tározó rendkívüli üzemmódjának köszönhető, hogy sikerült elkerülni a még nagyobb tragédiát, s felhigítani a folyó vizét. Így is szívbe markoló látványt nyújtottak az élettelenül sodrodó, illetve partra vetett haltetemek ezrei a folyó középső szakaszán.
A 13 évvel ezelőtt történteket, az emberi felelőtlenség e szörnyű következményeit idézi fel kora délután, a Tisza Élővilágának Emléknapján, a Tiszavirág gyaloghídnál Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata. Beszédet mond Horváth Béla, a KÖTIVIZIG műszaki igazgató-helyettese is.

 

A Tisza élővilágának emléknapja

A Tiszán 2000. februárjában levonult cianid szennyezésre és a pusztító méreg elleni védekezésre emlékeznek ma Szolnokon.
A folyót ért ökológiai katasztrófát az idézte elő, hogy 2000. január 30-án Romániában 25-30 méter szélességben átszakadt az aranymosással foglalkozó nagybányai Aurul román-ausztrál bányaipari vállalat Zazar község mellett lévő ipari derítőjének gátja.

Bővebben...