palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Árvízvédelem

Bevetésre készen a jégtörők Kiskörén

Péntek reggel 6 órától fokozta a jeges árvíz elleni készültséget a KÖTIVIZIG a Kiskörei Vízlépcsőnél. A Felső-Tiszáról érkező árhullám miatt várható vízszintemelkedés következtében a szakemberek a Tisza-tavat borító álló jégtakaró felaprózódására és megindulására, ezzel együtt másodlagos jégzajlás kialakulására számítanak. A Kiskörei Vízlépcső biztonságos üzemeltetése érdekében ezért II. fokú jeges árvíz elleni készültséget rendeltek el a Kiskörén állomásozó Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon. A belvízvédelmi készültség ugyanakkor a befogadók vízszintjének csökkenése és a belvizes területek lefagyása miatt némileg csökkent, kevesebb szivattyútelepen van szükség a folyamatos üzemelésre.

Bővebben...

 

Lassú apadás a Zagyván, csökken a készültség szintje

A Zagyva lassú apadására tekintettel a KÖTIVIZIG ma reggel 6 órától első fokúra mérsékelte az árvízvédelmi készültséget a folyó mentén a Jászberény és Szászberek közötti szakaszon. Az igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszából a kiskörei, a karcagi, a kisújszállási, a jászberényi és kunhegyesi és ceglédi szakaszokon II. fokú készültség mellett folyamatos a szivattyúzás, Mezőtúr és Cibakháza térségében pedig I. fokú a készenlét.

Bővebben...

 

Másodfokú készültség a Zagyva mentén

Az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterületen, a lefolyási akadályt képező terelőelemek eltávolítása miatt tegnap pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség elrendelése vált indokolttá. A Zagyván ma reggel II. fokúra emelte a KÖTIVIZIG a készenlétet, jelenleg a folyó Jásztelek térségében tetőzés közeli állapotban van. Az igazgatóság 11 belvízvédelmi szakaszából a kiskörei, a karcagi, a kisújszállási, a jászberényi, kunhegyesi és ma délelőttől a ceglédi szakaszokon II. fokú készültség mellett folyik a szivattyúzás, Mezőtúr és mostantól Cibakháza térségében pedig I. fokú a készenlét.

Bővebben...

 

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ma reggel újabb szakaszon vált szükségessé a belvízvédelmi készültség elrendelése, így reggel 8 órától a Kiskörei szakaszon is I. fokú készültség mellett üzemelnek a szivattyútelepek a belvíz elvezetése érdekében. Továbbra is II. fokú a készültség a Karcag, Kisújszállás és Jászberény térségében, Mezőtúr és Kunhegyes körzetében pedig I. fokú.  A Zagyva mellékfolyóján, a Tápión összetorlódott jég a folyó vizét visszaduzzasztotta, a kialakult jégtorlasz megszüntetése érdekében a KÖTIVIZIG szakemberei a tegnap délutáni órákban az árvízvédelmi töltésről kotrók segítségével elvégezték a szükséges beavatkozást. A Zagyván továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben 99 kilométeren.

Bővebben...

 

Ár- és belvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán

A hirtelen felmelegedés okozta gyors hóolvadás és a lehullott csapadék következményeként a KÖTIVIZIG öt belvízvédelmi szakaszán rendelt el védelmi készültséget, Karcag, Kisújszállás és Jászberény térségében II. fokút, Mezőtúr és Kunhegyes körzetében pedig I. fokút.  A Zagyva mellékfolyóján, a Tápión a jég okozhat gondot, ezért ott II. fokú jeges árvíz elleni készültség vált szükségessé. Miután a Zagyva vízállása Jászteleknél meghaladta a 350 centimétert, I. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe a folyó 99 kilométeres szakaszán.

Bővebben...

 
További cikkeink...