palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Árvízvédelem

Szolnokhoz közeledik a jeges áradat

A Kisköréről reggel elindult, túlnyomórészt a felsőbb folyószakaszokon összegyűlt zajló, uszadékkal keveredett jégtömeg jelenleg Kőtelek térségében jár. Időközben a Tiszapüspöki, illetve Óballa közelében az összetorlódott álló jég is lendületet vett. Az utóbbiból kialakult jeges ár a számítások szerint várhatóan a késő délutáni, kora esti órákban éri el Szolnokot, míg a Kisköréről elindult jégzajlás megjelenése a megyeszékhelyen a késő esti, éjszakai órákban valószínű.

Bővebben...

 

Megindult a jégtömeg Szolnok felé

Ma reggel 7.30-kor a Kiskörei tározóban Tiszanána-Dinnyéshát térségében (409,8 folyamkilométer szelvényben) a feltorlódott jég megindult. Tegnap a KÖTIVIZIG duzzasztással megemelte a felvízszintet, így megközelítően 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában, amelynek egy része, mintegy 3 hektáron befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs található. A Tiszacsegén elsodródott komp tegnap a késő délutáni órákban a Sarudi medencébe sodródott ki. A torlasz megindulása vagy további apadása esetén a medencébe kiúszott jégtömeg és vele együtt a komp is visszasodródhat a főmederbe. A duzzasztást ma reggel 8:20-kor megszüntettük.

Módosítás: (2017. február 16. csütörtök, 09:05)

Bővebben...

 

Jeges ár közelít Szolnokhoz

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Kisköre alatti folyószakaszon változó intenzitású jégzajlás tapasztalható, amely folyamatosan közelít Szolnokhoz. Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban. Ezért felhívjuk a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak a figyelmét arra, hogy azokat lehetőség szerint a mederből távolítsák el, ha erre nincs mód, a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén erősítsék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosai, üzemeltetői  szintén számítsanak a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

 

Harmadfokú készültség a Közép-Tiszán

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ma 12 órától a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig III. fokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra – a Tisza jobb parton Kiskörétől Tószegig, a bal parton pedig Pusztataskonytól Cibakházáig – a jég észlelése és nyomon követése érdekében szintén III. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

 

Zárva a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídja

A jeges árvíz elleni védekezés idejére február 15-én 11:30-kor a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídját a forgalom elől lezárták, azon csak szolgálati célú járművek közlekedhetnek.

 
További cikkeink...