palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem

Árvízvédelem

Vízszintváltozás és uszadék

A Tisza folyón levonuló árhullám miatt a Kiskörei Vízlépcsőnél a felvízszint és az alvízszint közötti különbség 1,2 méter alá csökkent. Ennek következtében szívóhatás lép fel, melynek eredményeképpen az alvízen fokozatosan, egyre nagyobb mértékben jelenik meg uszadék és kommunális hulladék, annak ellenére, hogy a duzzasztást nem szüntetjük meg.

Bővebben...

 

Az első fokot sem éri el a közeledő tiszai árhullám

Az előre jelzettnél intenzívebb hétvégi ukrajnai esőzés következményeként a Tiszán kialakult árhullám csütörtökön éri el térségünket. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hidrológiai szakembereinek modellszámításai szerint a tetőzés Tiszafüreden november 26-27-én valószínűsíthető, 540+-20 centiméteres vízállással. Kisköre alsón 550+-20, Tiszaroffon 565+-20 centiméter magas vízszint várható. Szolnokra november 27-28-án érkezik az ár, amely 540+-20 centiméteres vízállással tetőzik, míg Martfűn 410+-20 centiméter, Tiszaugon pedig november 28-án 360+-20 centiméter lesz a legnagyobb vízszint a számítások alapján. Ez az árhullám a KÖTIVIZIG területén sehol sem éri el az elsőfokú védelmi készültség szintjét.

 

Megfelelő a védképesség a Közép-Tiszán

Mind az ár- és belvízvédelmi művek, mind a vízpótló- és vízszétosztó létesítmények állapota megfelelő a Közép-Tisza vidékén, a KÖTIVIZIG szakemberei pedig felkészültek az esetlegesen adódó védekezési feladatok ellátására – derült ki november 19-én Szolnokon, az őszi felülvizsgálatok tapasztalatait kiértékelő értekezleten.

Bővebben...

 

Megújuló vízügyi informatika – nagyobb biztonság

Komplex, a Duna magyarországi vízgyűjtő területét átfogó monitoring és geoinformatikai adatfogadó, feldolgozó és szolgáltató központ kialakítását kezdte meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A létrejövő Vízügyi Informatikai Központ a vizek kártételei elleni védekezést hatékonyabbá, a potenciális veszélyhelyzeteket kiszámíthatóbbá, a felszíni vízmozgásokat a naprakész állapotfelmérés alapján elemezhetővé és modellezhetővé teszi az ország teljes területén. Az uniós projekt összköltsége közel 10 milliárd forint, amelyből gyökeresen megújul a vízügyi ágazat informatikai infrastruktúrája.

Bővebben...

 

Megerősített védművek több településen

A KÖTIVIZIG működési területén összesen mintegy 11 kilométer hosszan erősítik meg a korábbi árvízvédekezések tapasztalatai alapján meggyengült töltésszakaszokat. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával Zagyvarékas, Szajol, Szolnok, Mezőtúr és Fegyvernek térségében zajlanak a védképesség helyreállítását szolgáló munkálatok – hangzott el a szeptember 15-én, Zagyvarékason tartott sajtótájékoztatón.

Bővebben...

 
További cikkeink...