palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem

Árvízvédelem

Levonult a Közép-Tiszán a jeges ár

Bár még kisebb intenzitású jégzajlás megfigyelhető a KÖTIVIZIG (bal part) és az ATIVIZIG (jobb part) kezelésű, a Tiszazuggal határos folyószakaszon, megállapíthatjuk, hogy levonult az elmúlt közel negyven év legnagyobb jeges árvize a Közép-Tiszán.

Bővebben...

 

Megindult a jégtorlasz Tiszakécskénél

A Tiszán levonuló jég tegnap kora reggel a tiszakécskei kanyarban (286 fkm) lelassult, majd összetorlódott. Tegnap a déli órákra az összetorlódott jégtömegből torlasz képződött, mintegy 8 km hosszúságban, melynek elején megcsúszott álló jég, a végén azonban szinte beton keménységű jég tapasztalható. A torlasz az éjszaka folyamán tovább tömörödött, az elejéről szakadozott le kisebb mennyiségű jég, de lényegében nem mozdult. A mintegy 5 km hosszan (286-291 fkm között) Tiszakécske-Nagyrév magasságában álló jégtorlasz ma reggel 9 óra után megmozdult, előbb az elejéről szakadt le egy mintegy 400 méteres jégtömeg, majd a torlasz a folyó teljes szélességében megindult lefelé Tiszaug irányába. Alatta két kisebb, álló jég torlódásából származó jégtömeget is jeleztek Tiszainokánál, ami szintén megindult ma reggel, illetve Tiszaugnál. A jég levezetése érdekében Csongrádtól felfelé indulva az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörővel bontja az álló jeget, várhatóan a mai napon elérnek a Tiszaugi hídig.

Bővebben...

 

Martfűnél tart a jeges ár

A jeges áradat tegnap este fél 9 körül érte el Szolnokot, és hajnalban 2 órakor még 20 százalékos zajlást észleltek. Ma reggel már ismét jégmentes volt a folyó Szolnoknál. A néhol 100 %-os intenzitású jégzajlás sehol nem okozott problémát, a hidaknál is akadálytalanul levonult. A Kisköréről elindult jégtömeg mostanra hosszan eloszlott. Kora reggel a tiszakécskei kanyarban (286 fkm) a jégfolyam lelassulását, torlódását észlelték. A jég levezetése érdekében Csongrádnál az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jégtörővel bontja az álló jeget.

Bővebben...

 

Szabad az út a vízlépcső üzemi hídján

Újra használhatják a gátonjárási engedéllyel rendelkezők a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídját, amit a jeges árvíz elleni védekezés idejére zártunk le a forgalom elől.

 

Elérte Szolnokot a jeges ár

A Tiszán Tiszapüspöki, illetve Óballa közelében az összetorlódott álló jégből kialakult jeges ár elérte Szolnokot, a megyeszékhelyen jelenleg mintegy 40-50 százalékos jégzajlás tapasztalható.  A Kisköréről reggel elindult, túlnyomórészt a felsőbb folyószakaszokon összegyűlt zajló, uszadékkal keveredett jégtömeg jelenleg Kőtelek térségében jár. Kiskörén a zajló jéggel érkező árhullámot a jégtörő hajók segítségével problémamentesen sikerült a vízlépcsőn átvezetni. A KÖTIVIZIG 16 órakor megkezdte a duzzasztást 660 cm-es vízállásnál.

Bővebben...

 
További cikkeink...