palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem

Árvízvédelem

Minden feltétel adott a szakszerű védekezéshez a gyors lefolyású árvizek ellen

Az elmúlt időszakban kialakult gyors lefolyású árvizek ellen jelenleg 1739 kilométeren védekeznek, az országos vízjelző szolgálat folyamatosan elemzi és értékeli a hidrometeorológiai előrejelzéseket, amelyek alapján a további védekezési munkák tervezhetők - mondta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatási helyettes államtitkára hétfőn Jásztelken, a közúti hídnál tartott sajtótájékoztatóján.

 

Bővebben...

 

KÖTIVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2013. február 5.

Gyors lefolyású árhullám vonul le a Zagyván. A Zagyva-Tarna vízrendszerben február első napjaiban lehullott jelentős mennyiségű – a hónap első napjaiban a sokévi februári átlag csaknem 80 %-nak megfelelő - csapadék és az enyhe időjárás miatti hóolvadás következtében jelentős vízszintemelkedés volt tapasztalható a Zagyván. A folyó vízállása február 4-én reggelre elérte az I. fokú védelmi készültség szintjét (350 cm) ezért indokolttá vált a fokozott figyelőszolgálat elrendelése az érintett csaknem 100 kilométeres szakaszokon a Zagyva jobb és bal partján Szászberek és Jászberény között. A folyó árhulláma február 4-én 22:00 órakkor 376 cm-el tetőzött Jászteleknél, a folyó lassú apadásnak indult.

Bővebben...

 

Szimuláció a valóságban

Sikerrel zajlott le a védekezési gyakorlat

A Tiszán és a Hármas-Körösön 2006-ban levonult emlékezetes árhullámhoz hasonló helyzetet feltételezve tartott védekezési gyakorlatot a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) októberben Kunszentmárton térségében. A szimuláció sikerrel zárult, több mint 200 ember résztvételével megtartott gyakorlat elérte célját – összegezte a tapasztalatokat Lovas Attila. A KÖTIVIZIG igazgatója jelezte: mindezt az indokolta, hogy az igazgatóság területén az utóbbi két évben nem került sor harmadfokú ár-, illetve belvíz elleni védekezésre.  A nehézséget pedig az Alföld közepén épp az jelenti, hogy gyakran mindkettővel, az ár- és belvízzel egyszerre kell megküzdeni.

Bővebben...

 

Megkezdődött a térség legnagyobb árvízvédelmi beruházása a Körös-zugban

Megnyugvást hoz a Körös-zugi települések lakói számára az Új Széchenyi-terv keretében, mintegy 3,3 milliárd forintból megvalósuló, az árvízvédelmi fővédvonal fejlesztését célzó projekt, amelynek nyitórendezvényét november 9-én rendezték Szelevényben, a 2006 tavaszán levonult, minden idők legnagyobb árhullámával szemben sikeres védekezők tiszteletére emelt emlékoszlopnál.

Az alapkőletételi ünnepségen dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja köszöntőjében felidézte a hat évvel ezelőtti eseményeket, amikor a töltésszakadás közvetlen veszélye miatt kitelepítették Csépa, Tiszasas és Szelevény lakóit, ám a sikeres összefogásnak és a kiváló vízügyes szakmai munkának köszönhetően végül megmenekültek az árvízi katasztrófától.

Bővebben...

 

Karácsonyi ajándékként megerősített védelem a torkolatnál

Az ütemtervnek megfelelően halad Szolnok legnagyobb vízügyi beruházása, az árvízvédelmi fővédvonal fejlesztését lehetővé tévő, 2,4 milliárd forintos, uniós támogatású projekt. Az eddigi munkálatok során a kivitelező Tisza 2012 Konzorcium elvégezte az indokolt cserjeirtást és fakivágást, megkezdte a humuszolást és az előírásoknak megfelelő töltéstest kialakítását, az agyagmag beépítését, valamint a rézsűlépcsőzést és -burkolást, továbbá az új támfal építését. Eddig mintegy 60 ezer köbméter földet mozgattak meg a Zagyva torkolatnál és az ipartelep térségében.
Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, elkészült a nyers töltés a Vegyiművektől a Sasi-kanyarig tartó szakaszon, a Tisza-híd és a Zagyva-híd között a jobb parton folytatódik a betonba ágyazott terméskő-burkolat kialakítása, azt azt megtámasztó vasbeton gerenda, valamint az új, ugyancsak  vasbeton támfal építése a vízoldalon. Utóbbit a hőmérséklet-változás káros hatásait kivédendő, nyolc méteres szakaszokban alakítják ki. A Dr. Béres József (Tisza-parti) sétány mentén szintén megkezdődött a munka, a közművek kiváltásával.
A remények szerint még ebben az évben elkészül a Tisza-híd és a Zagyva-híd közötti, jobb parti szakasz új, megerősített védelmi rendszere.
Emlékezetes: a munkaterületet augusztus 27-én adta át a projektgazda KÖTIVIZIG a kivitelezőnek, aki a következő napon már hozzá is fogott Szolnok eddigi legjelentősebb árvízvédelmi beruházásának megvalósításához.

 
További cikkeink...