Magyarország

feed-image

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere

Plusz tízmillió köbméter víz a Tisza-tóba

Felkészülve a várható aszály miatt bővülő vízigényekre, megkezdjük a Tisza-tó vízszintjének mintegy tíz centiméteres emelését, ezzel plusz 10 millió köbméterrel növelve a tározó tartalék vízkészletét. Az érkező vízhozam függvényében a tó vízszintjét a Kisköre-felső vízmércén mért 725+-5 centiméteres nyári nívóról legkésőbb május 13-ig a 735+-5 centiméteres tartományba állítjuk be. A Tisza-tó magasabb vízszintje, ezáltal többlet vízmennyisége biztonságot nyújt a vízkészlet-gazdálkodásban, ugyanakkor kedvezőbb feltételeket biztosít a tó élővilága - a halak ívása - és a turizmus számára.

 

Tisza-tó: 2200 köbméternyi uszadék

A Kiskörei Vízlépcsőnél felhalmozódott, mintegy 2200 köbméter szerves anyagú uszadéktól és kommunális hulladéktól mentesítjük a Tisza-tavat az április 22-e óta elrendelt harmadfokú környezeti kárelhárítási készültség során.

Bővebben...

 

Tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó

Negatív hulladék-kibocsátású vízitúrát szervezett vasárnap a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A nyolcvanöt aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de harminchat zsáknyi szemét, két vashordó és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát - közölte igazgatóságunkhoz eljuttatott közleményében a civil szervezet.

Bővebben...

 

Hétfőre nyári vízszint a Tisza-tóban

Április 16-án megkezdjük a Kiskörei-tározó (Tisza-tó) tavaszi feltöltésének harmadik – befejező – ütemét. A duzzasztás révén a jelenlegi – Kisköre-felső vízmércén mért – 700+-5 centiméteres vízszintet április 20-ára 725+-5 centiméterre, a szokásos nyári nívóra emeljük. Az érkező vízhozam függvényében a napi 5 centiméteres duzzasztással naponta mintegy 5 millió köbméterrel növeljük a tó vízkészletét.

Bővebben...

 

Megkezdődött a viharjelzés a Tisza-tavon

Április elsejétől megkezdődött a 7 hónapos viharjelzési szezon a Tisza-tónál, s az erős szél miatt rögtön második fokozatot mutattak a jelzőfények.
A tavon tartózkodók a Rádiós Segélyhívó Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által üzemeltetett BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere segítségével szerezhetnek tudomást a viharjelzési fokozatról. Jelenleg a tó körül 5 fényjelző lámpa található, 2 az abádszalóki-öbölben, 1-1 pedig Újlőrincfalva, Sarud és Poroszló térségében.

Bővebben...