palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Hidrometeorológiai elemzések

Szeszélyes április sok esővel

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére áprilisban átlagosan 53,7 milliméter csapadék hullott, ami 16,6 milliméterrel haladja meg a sokévi IV. havi értéket. Hőmérsékleti szempontból a tavasz második hónapja megfelelt az ilyenkor megszokottnak, a 11 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet csupán 0,2 fokkal maradt el a sokéves átlagnál.

Bővebben...

 

Rekordközeli meleg márciusban

Márciusban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére átlagosan 20,3 milliméter csapadék hullott, ami 9,2 milliméterrel marad el a sokévi III. havi értéktől. Ugyanakkor a hónap jóval melegebb bizonyult a szokásosnál, a 9,5 Celsius fokos átlaghőmérséklet ugyanis 4,1 fokkal magasabb a sokéves átlagnál, ami csak egyszer fordult elő 1946 óta.

Bővebben...

 

Az átlagosnál enyhébb február

A szokatlanul zord január után kifejezetten enyhe időjárást hozott a február. A 2,6 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet majdnem 2 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag. A KÖTIVIZIG működési területére a legrövidebb hónapban lényegében a sokévi havi átlagnak megfelelő mennyiségű csapadék hullott le.

Bővebben...

 

Zord január 31 fagyos nappal!

Az elmúlt 30 év leghidegebb évkezdete van mögöttünk. A havi átlaghőmérséklet mínusz 6,8 Celsius fok volt, ami 5,4 fokkal alacsonyabb a sokévi januári átlagnál. A 32,5 milliméteres havi területi csapadékátlag ugyanakkor alig több, mint a sokéves adat, habár ennek zöme egyetlen nap hullott le.

Bővebben...

 

Húszmillió köbméter jég a Tisza-tavon

2017 januárja több szempontból felülmúlta az elmúlt évek hasonló időszakait.  Mind a Tisza-tavon, mind pedig a Tisza folyón nem minden évben tapasztalható jéghelyzet alakult ki, mely köszönhető a térségben uralkodó meteorológiai jelenségeknek. A hónap leghidegebb napja nem váratott sokat magára, hiszen január 8-án -20.2 Celsius fokot mutattak a szolnoki hőmérők. A januári napi átlaghőmérséklet egy esetben haladta meg a 0 fokot. Az 1963 óta vezetett nyilvántartásunk szerint a sokéves január havi átlaghőmérséklet -1.3 °C, míg ebben az évben eddig az átlaghőmérséklet -6.4 °C.

Bővebben...

 
További cikkeink...