palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem

Belvízvédelem

Már csak 5700 hektárt borít víz

A természet csapadékmentes időjárással, az éjjeli fagyokat felváltó, már-már tavaszt idéző napsütéssel kedvezően befolyásolja a belvízvédekezést a Közép-Tisza térségében. Ennek is köszönhető, hogy a napokban erőteljesen csökkent a vízzel borított terület, s tegnap délután óta a KÖTIVIZIG 10 belvízvédelmi szakaszából már csak 4 kényszerül védekezésre: a cibakházi és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi és a jászkíséri pedig első fokban védekezik. A hétvégén várhatóan több helyütt mérsékelhető, illetve megszüntethető a védelmi készültség.

Bővebben...

 

Belvíz: védekezés egyre kevesebb helyszínen

Az elmúlt nap folyamán kétezer hektárral csökkent a mezőgazdasági területeket borító víztükör együttes mérete a Közép-Tisza térségében. Ennek megfelelően folyamatosan mérsékelhetjük a védekezési kapacitásokat. A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából jelenleg öt folytat védekezést: a cibakházi és a jászberényi szakasz változatlanul másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi, a jászkíséri és a mezőtúri pedig első fokban védekezik. Utóbbi szakaszon várhatóan ma délután meg is szüntethető a készültség.

Bővebben...

 

Konszolidálódik a helyzet a határban

A kedvező időjárási körülmények és folyamatos víztelenítés eredményeképpen ma reggel óta első fokúra mérséklődött a készültség a mezőtúri belvízvédelmi szakaszon, így itt már elegendő az egyműszakos szivattyúzás. A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából továbbra is öt folytat védekezést: a cibakházi és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi, a jászkíséri, és a már említett mezőtúri pedig első fokban védekezik. Az elmúlt egy nap alatt 2650 hektárral csökkent az elöntött terület térségünkben.

Bővebben...

 

Egy nap alatt 1500 hektárral csökkent az elöntött terület

A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából tegnap délután óta már csak öt folytat védekezést. A cibakházi, a mezőtúri és a jászberényi szakasz továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, a karcagi és jászkíséri pedig első fokban védekezik. A kedvező időjárásnak és folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően egy nap alatt 1500 hektárral mérséklődött az elöntött terület térségünkben. Főként a megye déli részén ad munkát a felszíni vízbőség.

Bővebben...

 

Még 17 ezer hektáron tükröződik a belvíz

Habár a csapadékmentes, napfényes időjárás kedvez a belvíz-mentesítésnek, a vízügyes berkekben találóan napszivattyúnak nevezett ingyenes „szárítógép” nem helyettesíti a folyamatos szivattyúzást, hiszen a telített talaj, az elöntések és a víz összegyülekezése miatt továbbra is szükségesek ezek a beavatkozások. A KÖTIVIZIG 10 belvízvédelmi szakaszából 3 – a cibakházi, a mezőtúri és a jászberényi – változatlanul másodfokú készültséget tart fenn, 3 (kisújszállási, karcagi és jászkíséri) pedig első fokban védekezik. Várhatóan még ma megszüntethető a készültség Kisújszállás körzetében.

Bővebben...

 
További cikkeink...