palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem

Belvízvédelem

Ötezer hektárra szorult vissza a belvíz

A térségünkben szerdán lehullott pár milliméternyi csapadék nem fordította meg a kedvező trendet, így a gazdálkodóktól egyre kisebb területet hódít el a belvíz. Folyóink vízállása lehetővé teszi a - torkolati zsilipeken keresztüli - gravitációs vízelvezetést, ezért szivattyúzásra már csak néhány helyen van szükség. Ennek megfelelően tegnap a kunhegyesi, a cibakházi és a kisújszállási szakaszon is megszüntethettük a belvízvédelmi készültséget.

Bővebben...

 

Megszűnt az árvízvédelmi készültség, belvíz egyre kisebb területen

Kedden kora este a KÖTIVIZIG a Hortobágy-Berettyó mentén is feloldotta az I. fokú készenlétet, ezzel megszűnt az árvízvédelmi készültség a Közép-Tisza vidékén. Folyóink intenzív apadása fokozatosan lehetővé teszi a torkolati zsilipek nyitását, így a külterületi káros víztöbblet gravitációs levezetését. Miután folyamatos szivattyúüzemre több helyütt már nincs szükség, ezért megszűnt belvízvédelmi készültség Kisköre, Tiszakécske és Jászkisér térségében, továbbá I. fokúra mérséklődött a karcagi szakaszon. Az elöntött terület nagysága 8400 hektárra csökkent.

Bővebben...

 

Elöntés kevesebb, mint 10 ezer hektáron

Az elmúlt 6 nap - lényegében csapadékmentes - időjárása következtében fokozatosan teret veszít a belvíz térségünkben. Hétfőn újabb 1650 hektárral csökkent az elöntött terület nagysága, így jelenleg már csak 9450 hektárt borít víz a Közép-Tisza vidékén. Ezért egyre kevesebb helyszínen szükséges a védekezés, illetve alacsonyabb szintű készültség is elegendő.

Bővebben...

 

Felére csökkent a belvizes terület

A folyamatos szivattyúzás és a kedvező időjárási feltételek együttes hatásaként 11 ezer hektárra csökkent az elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén, ami kevesebb, mint fele a múlt hónapban tapasztalt maximális vízborításnak. Szombat délutántól első fokúra csökkenthettük a készültséget a cibakházi, hétfő délelőttől pedig a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon.

Bővebben...

 

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Az időjárás is segíti a védekezést, a napos, szeles idő hatására csaknem 2 ezer hektárral csökkent egy nap alatt az elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén, jelenleg 12 890 hektárt borít belvíz a térségben. Árvízvédelmi készültség már csak a Hortobágy-Berettyó jobb partján szükséges, Berekfürdőtől Túrkevéig.

Bővebben...

 
További cikkeink...